386
Τα λείψανα των δύο ανδρών, όπως βρέθηκαν στις ανασκαφές στην έπαυλη | Luigi Spina/Handout via REUTERS

Νέα συγκλονιστική αποκάλυψη στην Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα ενός πλούσιου άνδρα και του σκλάβου του

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2020, 12:10
Τα λείψανα των δύο ανδρών, όπως βρέθηκαν στις ανασκαφές στην έπαυλη
|Luigi Spina/Handout via REUTERS

Νέα συγκλονιστική αποκάλυψη στην Πομπηία: Βρήκαν τα λείψανα ενός πλούσιου άνδρα και του σκλάβου του

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2020, 12:10

Νέα συγκλονιστική ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στα ερείπια της Πομπηίας: βρήκαν τα λείψανα δύο ανδρών, που σκεπάστηκαν ζωντανοί από την τέφρα της έκρηξης του Βεζούβιου σε μία έπαυλη στα όρια της πόλης.

Οι δύο άνδρες, που βρέθηκαν δίπλα ο ένας στον άλλον, φαίνεται πως είχαν γλιτώσει από την πρώτη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου και προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη. Ομως, τους πρόλαβε μία δεύτερη έκρηξη, την επόμενη ημέρα.

Η λάβα του ηφαιστείου κατέστρεψε ολοσχερώς την Πομπηία στα 79 μ.Χ.

Ο νεότερος άνδρας, ηλικίας 18 έως 23 ετών, ήταν απλά ντυμένος, με έναν μάλλινο χιτώνα, και ο σκελετός του είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, που υποδεικνύει ότι, πιθανότατα, ήταν σκλάβος που έκανε αναγκαστικά βαριές δουλειές.

Ο άλλος νεκρός ήταν πιθανότατα ο αφέντης του πρώτου, ένας άνδρας της «υψηλής κοινωνίας», ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, με πολύ δυνατό θώρακα και φορούσε επίσης χιτώνα.

Τα λείψανα εντοπίστηκαν στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της Πομπηίας, στον υπόγειο θάλαμο μίας έπαυλης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ανασκαφή. Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά συμπληρώθηκαν με γύψο που, όταν σκλήρυνε, αποκάλυψε το περίγραμμα των κορμιών τους.

«Πιθανότατα αναζητούσαν καταφύγιο, όταν παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα περίπου στις 9 το πρωί» της επόμενης ημέρας, εξήγησε ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, Μάσιμο Οσάνα. «Ο θάνατός τους προκλήθηκε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και τα χέρια τους».

Στην ίδια έπαυλη, είχαν βρεθεί το 2018, τα λείψανα τριών αλόγων με τα χαλινάρια τους.

Οι δύο άνδρες βρέθηκαν σε ένα ημιυπόγειο της βίλας

Ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσετσίνι σχολίασε ότι το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της Πομπηίας ως ένα «απίστευτο μέρος για έρευνα και μελέτη».

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να διαπιστώσουν πού πήγαιναν οι δύο άνδρες όταν σκοτώθηκαν.

Είναι μία ακόμα ανακάλυψη με σπουδαία σημασία, από τις πολλές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Πομπηία, όπου ξεκίνησαν υποχρεωτικά σωστικές ανασκαφές επειδή η Unesco κατηγόρησε τους Ιταλούς ότι έχουν παρατήσει τον αρχαιολογικό χώρο στη μοίρα του και τα σπουδαία ερείπια καταρρέουν. Από τότε, η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε σημαντικά κονδύλια και πολυπληθές προσωπικό για την σωτηρία της Πομπηίας.

Η πόλη βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι από την έκρηξη του Βεζούβιου σκοτώθηκαν περίπου 2.000 κάτοικοι. Εχουν ήδη βρεθεί τα λείψανα των 1.500.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...