485
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς το περασμένο φθινόπωρο, όταν αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Νέα πυρά Κάμινγκς κατά Τζόνσον: Δεν ήθελε lockdown το φθινόπωρο του 2020 γιατί πέθαιναν «μόνο 80ρηδες»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 10:48
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς το περασμένο φθινόπωρο, όταν αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ
|EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Νέα πυρά Κάμινγκς κατά Τζόνσον: Δεν ήθελε lockdown το φθινόπωρο του 2020 γιατί πέθαιναν «μόνο 80ρηδες»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 10:48

Κάποτε «δεξί χέρι» του Μπόρις Τζόνσον και πρωτομάστορας του Brexit, ο Ντόμινικ Κάμινγκς έχει δείξει το τελευταίο διάστημα ότι δεν θα αποσυρθεί ήρεμα στην εξοχή, όπως ίσως θα ήθελε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Μάλλον την εκδίκηση έχει στο μυαλό του, μετά την παραίτηση-αποπομπή του από την κυβέρνηση, ο παλιός σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα των τελευταίων ετών στη Βρετανία, που πέρασε ξανά στην αντεπίθεση με σοβαρές καταγγελίες εναντίον του Τζόνσον.

Είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στο BBC, ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δίσταζε να επιβάλει lockdown το φθινόπωρο του 2020 για να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19, καθώς θεωρούσε ότι οι άνθρωποι που πέθαιναν από τη νόσο «ήταν κυρίως όλοι όσοι είναι άνω των 80 ετών».

Ο Κάμινγκς μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα, την πρώτη από τότε που έπαψε να μπαινοβγαίνει στην Ντάουνινγκ Στριτ. Είχαν προηγηθεί απαντήσεις του σε ερωτήσεις βουλευτών σε επιτροπή του κοινοβουλίου, εξίσου επιβαρυντικές για τον Τζόνσον.

Ο Κάμινγκς επεσήμανε ότι ο Τζόνσον αμφισβητούσε και ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεχόταν πίεση από την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Μάλιστα, σχολίασε ότι ο Τζόνσον προτιμούσε να δει τον κορονοϊό «να εξαπλώνεται στη χώρα» αντί να πάρει μέτρα που πίστευε ότι θα κατέστρεφαν την οικονομία.

Ο Κάμινγκς ισχυρίστηκε επίσης ότι στην αρχή της πανδημίας ο Τζόνσον ήθελε να συνεχίσει τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενδείξεις πως ο κορονοϊός εξαπλωνόταν στο γραφείο του και ότι οι αρχές προειδοποιούσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές, κυρίως με τους ηλικιωμένους.

Μάλιστα ο πρώην σύμβουλος σημείωσε ότι χρειάστηκε να πείσει τον Τζόνσον να μη δει την Ελισάβετ. «Είπα “τι κάνεις;” και μου απάντησε “πάω να συναντήσω τη βασίλισσα” και του είπα “τι στα κομμάτια λες; Φυσικά δεν μπορείς να πας και να συναντήσεις τη βασίλισσα”», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του. «Και μου είπε ότι ουσιαστικά δεν το είχε σκεφτεί καλά».

Παράλληλα ο Τζόνσον, όπως ανέφερε ο Κάμινγκς, δήλωνε σε αξιωματούχους ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμφωνήσει στο πρώτο lockdown.

Ο πολιτικός σύμβουλος, που έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους από Covid-19 που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, παρουσίασε στη συνέντευξή του στο BBC και μια σειρά μηνυμάτων που φέρεται να έλαβαν σύμβουλοί του από τον Τζόνσον τον Οκτώβριο του 2020.

Παράλληλα, ο Κάμινγκς ανέφερε πως ο Τζόνσον τού ζήτησε να δηλώσει: «Και δεν πιστεύω πια όλα αυτά για το εξαντλημένο προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας».

Απαντώντας στη συνέντευξη, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία (των πολιτών) ακολουθώντας τις καλύτερες επιστημονικές συμβουλές» σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Το γραφείο του Tζόνσον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε «την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας με την επιβολή τριών εθνικών lockdown».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κάμινγκς θα μεταδοθεί την Τρίτη από το BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...