477
«Γνωρίζουμε καλά τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και εξαπέλυσαν έλληνες πολιτικούς εναντίον μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος | REUTERS/Marko Djurica

Νέα «πυρά» Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία»

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 20:55
«Γνωρίζουμε καλά τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και εξαπέλυσαν έλληνες πολιτικούς εναντίον μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
|REUTERS/Marko Djurica

Νέα «πυρά» Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία»

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 20:55

Στις «προκλήσεις» της Ελλάδας  αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι η Αγκυρα δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και εξαπέλυσαν έλληνες πολιτικούς εναντίον μας είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμά μας για την οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις πολιτικές της Ελλάδας που είναι γεμάτες «προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας έναντι της Ελλάδας, «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή της.

Ισχυρίστηκε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία –«ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά»– και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ισότιμος και συνομιλητή» της.

Εξάλλου, ο Ερντογάν επέμεινε, ουσιαστικά, στους ισχυρισμούς που διατύπωσε η τουρκική πλευρά την Κυριακή, μέσω των φωτογραφιών που παρουσίασε το πρακτορείο Anadolu, για παρουσία στρατιωτικών οχημάτων σε ελληνικά νησιά, λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «οι αναπτύξεις στρατευμάτων –που μοιάζουν με κατοχή– ξένων χωρών σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε βασικά να ενοχλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς».

Διαβήματα προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ

Νωρίτερα τη Δευτέρα η Τουρκία προχώρησε σε διάβημα προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την «παράνομη ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς», όπως ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία κάλεσε τον έλληνα πρεσβευτή και ζήτησε να «σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό τους καθεστώς», κατά την ίδια ανακοίνωση. Κατά το ΥΠΕΞ της γείτονος η ανάπτυξη των εν λόγω στρατευμάτων αποτελεί «άλλη μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947».

Στο διάβημα της προς τις ΗΠΑ, πάλι, η Αγκυρα ζήτησε από τη χώρα να σεβαστεί το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση των όπλων τους εκεί.

Η απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, όπως ανέφεραν το απόγευμα της ίδιας ημέρας ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ο έλληνας πρεσβευτής υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, προσέθεσαν, και κατέστησαν σαφές ότι η Αθήνα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία», η οποία «συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους», κατέληξαν οι ίδιες πηγές (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...