326
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι | REUTERS/Ralph Orlowski

Νέα ποσοτική χαλάρωση, χαμηλότερα επιτόκια αποφάσισε ο Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 15:57
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
|REUTERS/Ralph Orlowski

Νέα ποσοτική χαλάρωση, χαμηλότερα επιτόκια αποφάσισε ο Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 15:57

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μειώνει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50% και ότι θα αρχίσει νέες αγορές ομολόγων, δηλαδή νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, από την 1η Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων (δηλαδή το επιτόκιο που αφορά στις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την ΕΚΤ) κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Δεύτερον, η επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ τον μήνα από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί.

Οι αγορές περίμεναν πάντως κάτι καλύτερο – εκτιμούσαν ότι οι επαναγορές θα φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ τον μήνα.

Τρίτον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

Το BBC σημειώνει ότι η ΕΚΤ προχωρά σε αυτές τις κινήσεις ενώ η Ευρώπη διέρχεται περίοδο στασιμότητας. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να μην απέχει πολύ, σε χώρες όπως η Γερμανία.

Εν τω μεταξύ σε μια πρώτη αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία υποτιμά το ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και την αδράνεια της δικής του Κεντρικής Τράπεζας που μένει άπραγη.

«Η ΕΚΤ έδρασε γρήγορα και έκοψε τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπάθησαν -και το πέτυχαν- να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του ΠΟΛΥ σκληρού δολαρίου πλήττοντας τις αμερικανικές εξαγωγές. Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται. Πληρώνονται για να δανείζονται χρήματα ενώ πληρώνουμε επιτόκια!», έγραψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...