526
Η σκιά του Τραμπ σε ομιλία του στην Πενσιλβάνια στα τέλη Ιουλίου | REUTERS/Lindsay DeDario

Νέα ποινική δίωξη κατά του Τραμπ, για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 07:30
Η σκιά του Τραμπ σε ομιλία του στην Πενσιλβάνια στα τέλη Ιουλίου
|REUTERS/Lindsay DeDario

Νέα ποινική δίωξη κατά του Τραμπ, για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 07:30

Αναδεικνύεται σε πολιτική και νομική ρουτίνα πλέον —του ίδιου άλλωστε δεν ιδρώνει το αφτί, καθώς την αμερικανική δικαιοσύνη την αμφισβητεί, όπως βέβαια και κάθε άλλον θεσμό της δημοκρατίας των ΗΠΑ: ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, νέα ποινική δίωξη, αυτή τη φορά για τον ρόλο του που μεταξύ άλλων οδήγησε στα αίσχη της 6ης Ιανουαρίου του 2021, όταν ο όχλος των φανατικών οπαδών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον για να μην επικυρωθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για την τρίτη ποινική δίωξη που αντιμετωπίζει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, 15 μήνες πριν από τις εκλογές του 2024, στις οποίες διεκδικεί μια επιστροφή στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη ήταν, τον περασμένο Μάρτιο, για την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από το 2016. Η δεύτερη ήταν, τον Ιούνιο, για τα απόρρητα έγγραφα που ο Τραμπ είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο όταν έφυγε, τον Ιανουάριο του 2021, και τα μετέφερε στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Τώρα ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ απήγγειλε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ κατηγορίες για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της «συνωμοσίας εναντίον του αμερικανικού κράτους». Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η νέα παραπομπή του Τραμπ σε δίκη είναι η πιο σοβαρή —ενδεχομένως, ως την… επόμενη, καθώς εκκρεμεί και η έρευνα στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου είχε αποπειραθεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, ώστε να μην κερδίσει τη συγκεκριμένη πολιτεία ο Τζο Μπάιντεν.

O εισαγγελέας Σμιθ είπε πως «η επίθεση στην πρωτεύουσα του έθνους μας, στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας. Αυτή η επίθεση τροφοδοτήθηκε από ψέματα, ψέματα του κατηγορούμενου, που στόχο είχαν να παρεμποδίσουν μια θεμελιώδη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης: τη διαδικασία συλλογής, καταμέτρησης και επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων μιας προεδρικής εκλογές».

Οπως επεσήμανε το Politico, o ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έκανε λόγο για έξι άλλα άτομα που συνωμότησαν μαζί με τον Τραμπ για να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου του 2020, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει. Κατά το Politico οι περιγραφές παραπέμπουν στην ομάδα των πιστών νομικών συμβούλων του Τραμπ κατά την επίμαχη περίοδο, δικηγόροι που υποτίθεται ότι δημιουργούσαν τη νομική βάση για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος, τροφοδοτώντας τη δημόσια σφαίρα με φαιδρές θεωρίες συνωμοσίας. Ανάμεσά τους είναι και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ στην τρίλεπτη δήλωσή του για την απαγγελία νέων κατηγοριών κατά του Τραμπ (Reuters)

Ο Τζακ Σμιθ είπε ότι για τους άλλους συνωμότες η έρευνα συνεχίζεται.

Ο Τραμπ διώκεται τώρα για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», παρακώλυση επίσης διαδικασίας (την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021) και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων. Αναμένεται να παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Και να δηλώσει, φυσικά, αθώος…

Τον Μάρτιο ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη. Τώρα μετράει τρεις ποινικές διώξεις για διαφορετικά εγκλήματα. Και όλα αυτά ενώ διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024, όταν μπορεί να κάθεται στο εδώλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...