Με νέα της παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες για την υπόθεση Novartis, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, στηλιτεύει τις παρασκηνιακές κινήσεις που ως στόχο έχουν να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή Διαφθοράς και να πάει σε εφέτη ανακριτή.
Συγκεκριμένα σε δηλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Θάνου -επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά σχετική πρωτοβουλία δικαστικών- χαρακτηρίζει μη νόμιμο «το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό, προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή Διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι ανακριτές Διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς Διαφθοράς, είναι μόνοι αρμόδιοι για τη διερεύνηση αντίστοιχων εγκλημάτων σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και σε επίπεδο μεθοδεύσεων και σε επίπεδο εύρους των εμπλεκομένων προσώπων, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη εμπιστοσύνη της στην Δικαιοσύνη.
Αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Θάνου:
«Οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».
Θεωρητικώς, κατ’ επίκληση του άρθρου 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορεί να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών και να λάβει απόφαση περί την ανάθεση – λόγω σπουδαιότητας – της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή, γεγονός που σημαίνει ότι η ποινική έρευνα ξεφεύγει από την πεπατημένη της ανάκρισης από ανακριτές Διαφθοράς.
Η σύγκληση της Ολομέλειας προϋποθέτει είτε σχετική απόφαση του διευθύνοντος το Εφετείο Αθηνών Θεόδωρου Κανελλόπουλου, είτε συγκέντρωση 20 υπογραφών από εφέτες, με βασικό αίτημα προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών τη σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να κριθεί δια ψηφοφορίας το ζήτημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News