Με τη χώρα ενώπιον του εφιάλτη των τετραψήφιων κρουσμάτων κορονοϊού –για σπάσιμο του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μολύνσεων εντός της ημέρας μας προετοίμασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας– η επιτροπή των επιστημόνων που έχει συστήσει εδώ και μήνες το υπουργείο για την Covid-19 έχει ήδη προτείνει τη χρονική επέκταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων.
Αυτό αποκάλυψε την Τρίτη ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσάκρης, που περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση σε περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσάκρης είπε ότι η επιτροπή έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 40%.
«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Τσάκρης και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Προς το παρόν, στις περιφέρειες που βρίσκεται σε κατάσταση 3 ή 4, ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00 ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
Λινού: 2.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου
Στο μεταξύ, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και δεν εφαρμοστούν σωστά, υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουμε τα 2.000 με 2.500 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου!
Πρόσθεσε ότι ναι μεν τα περισσότερα τεστ αυξάνουν τον αριθμό των αναγνωρισμένων κρουσμάτων, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Η κυρία Λινού είπε ότι εστίες κορονοϊού είναι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πρέπει να ενισχυθούν με δρομολόγια. Μάλιστα πρότεινε με ένα είδος συμβάσεων να χρησιμοποιηθούν και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και να μπουν στην μάχη και τα ταξί με ένα είδος κουπονιού που θα δίνεται στους πολίτες.
Όσον αφορά στο σύστημα υγείας, είπε ότι απλές κλίνες πάντα μας περίσσευαν και αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των θετικών, και ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τότε μπορεί να μην μας φτάνουν οι ΜΕΘ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Λινού είπε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα πριν το lockdown που δεν έχουν αποφασισθεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν, όπως περισσότερα τεστ, ειδικά στα σχολεία, αλλά και όπου είναι δυνατόν και βοηθάει και το κλίμα της χώρας μας το μάθημα σε ανοιχτούς χώρους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News