523
Μέχρι και κινητό σταθμό εμβολιασμού σε λεωφορείο έχουν επιστρατεύσει οι Λετονοί, που έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρώπη | REUTERS/Ints Kalnins

Νέα lockdown σε Μόσχα και Λετονία – Στα ύψη τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 14:16
Μέχρι και κινητό σταθμό εμβολιασμού σε λεωφορείο έχουν επιστρατεύσει οι Λετονοί, που έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρώπη
|REUTERS/Ints Kalnins

Νέα lockdown σε Μόσχα και Λετονία – Στα ύψη τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 14:16

Lockdown διάρκειας ενός μήνα τέθηκε την Πέμπτη σε ισχύ στη Λετονία, όπου έκλεισαν τα καταστήματα, τα θέατρα και τα κομμωτήρια, καθώς η χώρα καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, η Λετονία των 1,9 εκατ. κατοίκων καταγράφει τις τελευταίες 14 ημέρες, κατά μέσο όρο, 1.406 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό ανά κάτοικο παγκοσμίως.

Το πρόβλημα είναι γενικότερο στην περιοχή της Βαλτικής καθώς και οι γειτονικές της χώρες, Λιθουανία και Εσθονία, παρουσιάζουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων: 1.221 και 1.126 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα.

Βέβαια, στη Λετονία, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι μικρότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας, κάτι που την κατατάσσει στην τέταρτη χειρότερη θέση της ΕΕ, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

«Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί, όμως οι περιορισμοί θα ισχύουν για όλους. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί ανεμβολίαστοι, που έχουν μολυνθεί από Covid-19 και πεθαίνουν στο νοσοκομείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση των νέων μέτρων που υιοθετήθηκαν έπειτα από μια 10ωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το lockdown θα διαρκέσει ως τις 15 Νοεμβρίου και στο πλαίσιό του θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ ως τις 5 τα ξημερώματα. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να παραδίδουν φαγητό για κατανάλωση εκτός καταστήματος, ενώ θα επιστρέψει και η τηλεργασία για τους περισσότερους εργαζόμενους. Στα σχολεία θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία και τα παιδιά που φοιτούν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς με καρκίνο και άλλες ασθένειες και αναλαμβάνουν μόνο ασθενείς με κορονοϊό ή όσους χρειάζεται να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στις αρχές του μήνα η Λετονία κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διάρκειας τριών μηνών, προκειμένου να ενισχυθούν η χρήση της μάσκας και ο εμβολιασμός κατά της Covid-19. Λίγες ημέρες αργότερα, ο λετονός πρόεδρος Εγκιλς Λέβιτς διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως ανοσοποιημένος.

Εξάλλου, νωρίτερα τον Οκτώβριο μια επιστημονική, συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση της Covid-19, ανακοίνωσε ότι σταματά να συνεργάζεται με την κυβέρνηση, διότι αυτή αγνόησε τις συμβουλές της στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Lockdown και στη Μόσχα

Τα πράγματα, όμως, είναι άσχημα και στη Ρωσία, όπου κάθε μέρα, η χώρα σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη αριθμό ρεκόρ θανάτων, 1.036, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των κρουσμάτων, φτάνοντας τις 36.339.

Ετσι, η Μόσχα θα επιβάλει εκ νέου μέτρα lockdown από τις 28 Οκτωβρίου, δήλωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν, με όλα τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά, με εξαίρεση αυτά που πουλούν βασικά αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Απολύμανση σε παρεκκλήσι σταθμού του Μετρό στη Μόσχα – REUTERS/Maxim Shemetov

Παράλληλα, ο Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι όσοι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για τέσσερις μήνες, από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την Τετάρτη την καθιέρωση πανεθνικής αργίας από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου (εδώ), λόγω της έξαρσης της πανδημίας, και είπε ότι οι τοπικές αρχές έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν και περαιτέρω μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...