227
Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις φυλακίσεις δικαστικών και κούρδων αντιπολιτευόμενων, έξω από το δικαστικό Μέγαρο του Ντιγιαρμπακίρ | REUTERS/Stringer

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΔΑ για τους δεκάδες δικαστικούς στα μπουντρούμια του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 13:02
Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις φυλακίσεις δικαστικών και κούρδων αντιπολιτευόμενων, έξω από το δικαστικό Μέγαρο του Ντιγιαρμπακίρ
|REUTERS/Stringer

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΔΑ για τους δεκάδες δικαστικούς στα μπουντρούμια του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 13:02

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τουρκία για την προφυλάκιση 427 τούρκων δικαστικών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Οι ευρωπαίοι δικαστές αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι, προφυλακίζοντας τους εν λόγω δικαστικούς, η Αγκυρα παραβίασε το «δικαίωμα στην ελευθερία», το οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΔΔΑ σημειώνεται ότι όλοι οι προφυλακισθέντες, δικαστές και εισαγγελείς διάφορων δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, συνελήφθησαν και ως «ύποπτοι για συμμετοχή στη FETO», την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του οργανωτή –κατά τον Ερντογάν– του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εις βάρος του.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, η Αγκυρα καλείται να καταβάλει 5.000 ευρώ σε έκαστο εκ των προφυλακισθέντων δικαστών, ως ηθική αποζημίωση.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, το καθεστώς Ερντογάν εξαπέλυσε ένα πογκρόμ κατά φερόμενων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και εναντίον κούρδων αντιπολιτευομένων, διανοουμένων και δημοσιογράφων, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στο ίδιο πλαίσιο, 2.847 δικαστικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με διάταγμα ως ύποπτοι για συμμετοχή στη FETO, κάτι που, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, είναι «ασυμβίβαστο με την αρχή της αμεροληψίας».

Η Τουρκία έχει καταδικαστεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε μια περίοδο μάλιστα που η γείτων εμφανίζεται –με δοκιμασμένες τακτικές προπαγάνδας– ως προστάτης-θεματοφύλακας των εν λόγω δικαιωμάτων, κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπάτησή τους εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί στο Μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...