633
| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία στα Τέμπη: «Τι έγινε;» – «Πρέπει να έγινε τράκα»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 21:24
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την τραγωδία στα Τέμπη: «Τι έγινε;» – «Πρέπει να έγινε τράκα»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 21:24

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα με τους διαλόγους που είχαν οι σταθμάρχες Λάρισας και Νέων Πόρων, καθώς και ο ρυθμιστής κυκλοφορίας των τρένων στην Αθήνα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη, αποκαλύπτοντας πως, λίγα λεπτά μετά την ολέθρια σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, οι εργαζόμενοι δεν είχαν εικόνα του τι είχε συμβεί.

Σύμφωνα με τις σοκαριστικές συνομιλίες που δημοσιοποίησε το «Πρώτο Θέμα», ο 59χρονος σταθμάρχης που προφυλακίστηκε για την υπόθεση εμφανιζόταν βέβαιος ότι είχε «κλειδώσει» το Intercity 62 στη γραμμή της ανόδου, ακόμα και όταν πληροφορήθηκε από τον ρυθμιστή της κυκλοφορίας ότι η επιβατική αμαξοστοιχία είχε συγκρουστεί μετωπικά με την εμπορική στην περιοχή του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Οπως επεσήμανε η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, ο ρυθμιστής δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα τρένα ηλεκτρονικά καθώς κινούνται στο δίκτυο, λόγω έλλειψης συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του σιδηροδρόμου.

Κατά συνέπεια, είναι υποχρεωμένος να ενημερώνεται από τους σταθμάρχες, αν και το μοιραίο βράδυ πληροφορήθηκε τη σύγκρουση των τρένων από την Πυροσβεστική. Ο σταθμάρχης Λάρισας ενημερώνεται από τον ρυθμιστή για την τραγωδία 20 λεπτά μετά τη σύγκρουση και αναφωνεί «αμάν!».

Μία ώρα μετά το συμβάν, ο 59χρονος εμφανίζεται να μη γνωρίζει πώς «μπήκε στην κάθοδο» το Intercity.

Η πρώτη ενημέρωση για «πρόβλημα»

Στις 23.05 της Τρίτης, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, η σταθμάρχης των Νέων Πόρων, του επόμενου σταθμού μετά τη Λάρισα, επικοινωνεί με τον μοναδικό σταθμάρχη στον συγκεκριμένο σταθμό, τον 59χρονο προφυλακισθέντα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η αμαξοστοιχία Intercity 62 θα πλησίαζε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα την καθυστέρησε στον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου.

Χωρίς τίποτε να προμηνύει την επικείμενη καταστροφή, ο 59χρονος ενημερώνει τη συνάδελφό του –που λίγο νωρίτερα του είχε πει ότι είχε αναχωρήσει από τους Νέους Πόρους η εμπορική αμαξοστοιχία– ότι εκείνη τη στιγμή «διώχνει το 62».

Στις 23.24 (σχεδόν αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων) ο σταθμάρχης ενημερώνεται από την Αθήνα ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης των τρένων, προφανώς ως αποτέλεσμα της τραγικής σύγκρουσης.

Στις 23.27 ο ρυθμιστής επικοινωνεί και πάλι με τη Λάρισα για το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, χωρίς να γνωρίζει τίποτε για τη σύγκρουση των τρένων.

Στις 23.41 ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έχει ενημέρωση από την Πυροσβεστική ότι υπάρχει σύγκρουση δύο τρένων. Καλεί τον σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος, όπως ακούγεται να λέει στην αρχή της συνομιλίας, έχει και αυτός ενημέρωση, αλλά έχει μείνει στις δύο αρχικές εκδοχές: είτε ότι μια νταλίκα έπεσε πάνω στο τρένο από τον ανισόπεδο κόμβο, είτε ότι εκτροχιάστηκε η εμπορική αμαξοστοιχία. Τον ρωτάει αν «έδιωξε» το τρένο από την άνοδο. Ο σταθμάρχης αναφωνεί «αμάν» και διαβεβαιώνει ότι το τρένο έφυγε από τη γραμμή της ανόδου.

«Δεν ξέρω τι έγινε…»

Εξι λεπτά αργότερα, στις 23.47, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επικοινωνεί και πάλι με τον σταθμάρχη, του επισημαίνει ότι η σύγκρουση έχει γίνει στην περιοχή του Ευαγγελισμού και ρωτά και πάλι τον 59χρονο από ποια γραμμή έδιωξε το Ιntercity. «Πρέπει να έγινε τράκα» δηλώνει ο τελευταίος. Επιμένει ότι είχε το τρένο στη γραμμή της ανόδου, αλλά εμφανώς νευρικός –για πρώτη φορά– αρχίζει να λέει ότι εκείνη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά.

Στις 23.57 ο ρυθμιστής ρωτάει εκ νέου τον σταθμάρχη από ποια γραμμή «έδιωξε» την επιβατική αμαξοστοιχία και εκείνος υποστηρίζει ότι όλη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά και τις αλλαγές, ενώ ήταν στη νυχτερινή βάρδια. «Εφυγε από άνοδο… πώς έγινε και μπήκε στην κάθοδο με τα κλειδιά αυτά δεν ξέρω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις 00.06 η σταθμάρχης των Νέων Πόρων επικοινωνεί σοκαρισμένη με τον 59χρονο και τον ρωτάει γιατί έγινε η σύγκρουση. «Εγινε τράκα… Δεν ξέρω, ό,τι και να σου πω, Ελένη, θα σου πω ψέματα, πώς έγινε και μπήκε στην κάθοδο αυτό το τρένο δεν ξέρω…», απαντά εκείνος.

Στις 00.21 ο ρυθμιστής κυκλοφορίας ρωτάει και πάλι τον 59χρονο: «Εσένα άνοδο σου έδειχνε, σωστά;». «Ναι», απαντά ο σταθμάρχης…

Ακούστε τους επίμαχους διαλόγους όπως αυτοί μεταδόθηκαν το βράδυ της Τρίτης και από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...