1696
Εικόνες δυστοπίας από την πύρινη κόλαση στη Μαγνησία | Nephele Nomikou / SOOC

Νέα φωτιά στην Κύμη – Τι γίνεται σε Μαγνησία, Φθώτιδα και Ρόδο: Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2023, 10:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/07/2023 13:20
Εικόνες δυστοπίας από την πύρινη κόλαση στη Μαγνησία
|Nephele Nomikou / SOOC

Νέα φωτιά στην Κύμη – Τι γίνεται σε Μαγνησία, Φθώτιδα και Ρόδο: Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2023, 10:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/07/2023 13:20

Συνεχίζει να καίει η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στο Βελεστίνο. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται πλέον στο παραλιακό κομμάτι προς Νέα Αγχίαλο, όπου από νωρίς το πρωί εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο των πυρκαγιών στη Μαγνησία, τα μεσάνυχτα εκκενώθηκαν οι κοινότητες Γλαφυρές και Μελισσάτικα και ο κόσμος αναζήτησε προστασία στον Περιφερειακό του Βόλου, σε διασταύρωση προς τα Μελισσάτικα και τα Κανάλια.

Λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς το Βόλο. Στις 05:30 τα ξημερώματα με νέο μήνυμα της η Πολιτική Προστασία ζήτησε την εκκένωση των περιοχών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια. Λίγο αργότερα, στις 5:46 εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος.

Τροματικές ήταν οι εικόνες που κατέγραψε η ομάδα του Forecast Weather Greece απο την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας τη στιγμή του οι φλόγες έζωναν τα πάντα φθάνοντας δίπλα στον αυτοκινητόδρομο (δείτε το βίντεο κάτω).

Κανονικά επρόκειτο να εκτελεστούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 52 (Αθήνα -Θεσσαλονίκη ) και 53 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα), κατόπιν ελέγχου της γραμμής από τον Διαχειριστή Υποδομής. Παρέμενε η διακοπή κυκλοφορίας στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Στο Βόλο ήταν σε εξέλιξη δύο μέτωπα ένα βόρεια της πόλης και ένα προς το παραλιακό κομμάτι προς Νέα Αγχίαλο. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Την Τετάρτη μία γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα στο τροχόσπιτο της στο Χοροστάσι Αλμυρού Βόλου, από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Αλμυρό. Η φωτιά όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική είχε πορεία ανατολικά προς τη θάλασσα, από τον Νέο Πλάτανο Αλμυρού προς το Χοροστάσι. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένας άντρας ημιλιπόθυμος ο οποίος διεκομίσθη στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του.

Στη φωτιά που ξέσπασε στο Βελεστίνο Μαγνησίας και έλαβε γρήγορα διαστάσεις, χάθηκε ένας 47χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος σε δασική έκταση κοντά στην κτηνοτροφική του μονάδα στον Αγιο Γεώργιο Φερών.

Νέα φωτιά στην Κύμη

Το πρωί της Πέμπτης οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέο μέτωπο πυρκαγιάς στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κύμης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση κοντά στην είσοδο της πόλης, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Αρτοποιός: Παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού

Ακραίος παρέμενε και για την Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να μάχονται με τις αναζωπυρώσεις, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιού.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ολες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί πλησίον του Κέντρου Υγείας στην Κύμη Ευβοίας έχει πλέον ελεγχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς. Γι αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112, δύο προειδοποιητικά και δύο για την εκκένωση των οικισμών Μέλισσα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου. Για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων εστιών που μέχρι στιγμής ελέγχονται επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν με 38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία. Από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στη Ρόδο αυτή τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι. Αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται. Επιχειρούν εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά έξι αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων δύο για τον εναέριο συντονισμό τους.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Κέρκυρας μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί τρία ελικόπτερα. Αναζωπυρώσεις επίσης αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας, ανάμεσα στους οικισμούς Αγιο Βασίλειο και Λινάρι, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα. Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στην βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Στον Δομοκό και στην Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν περιοριστεί. Από τις 17 Ιουλίου έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα 74 πυροσβέστες. Για σήμερα Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Κυρίες και κύριοι, παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών».

Με τον εφιάλτη των αναζωπυρώσεων στη Ρόδο

Στη Ρόδο συνεχίστηκαν για μία ακόμη οι επικίνδυνες αναζωπυρώσεις κοντά στα χωριά Βάτι και Γεννάδι.

Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, συνεχίζεται για δέκατη ημέρα, και το πρωί της Πέμπτης οι προσπάθειες εστιάζονταν στην περιοχή γύρω από το Βάτι.

Απο το πρωί τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν τρία αεροπλάνα και τρία  ελικόπτερα.

Για δέκατη μέρα δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές στη Ρόδο INTIMEnews/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Εν τω μεταξύ, με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφών των ζημιών σε κτίρια, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις από την καταστροφική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σε συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, έχει ξεκινήσει:

(1) Το έργο των κλιμακίων της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη:

– των κλιμακίων της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, και

– των επιτροπών Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με την περιφέρεια.

(2) Το έργο των κλιμακίων του ΕΛΓΑ υπό την κατεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

A. Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα τα κτίρια, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχήμα της αποζημίωσης της οικοσκευής σε κατοικίες και της κάλυψης των πρώτων αναγκών για τα νοικοκυριά των οποίων η κατοικία επλήγη από την πυρκαγιά, το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Ρόδου και τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στον Δήμο Ρόδου από τις 31 Ιουλίου 2023.

Β. Όσον αφορά τις υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις -καθώς η κτιριακή υποδομή των επιχειρήσεων εντάσσεται στο σχήμα της στεγαστικής συνδρομής- έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει επιχορήγηση έναντι των υλικών ζημιών (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, κλπ). Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Οι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις 31 Ιουλίου 2023.

Γ. Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, έχει ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και του πλαισίου της κρατικής αρωγής, ώστε -με την ενεργοποίηση και των δύο- να καλύπτονται οι ζημιές σε φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, φυτικό κεφάλαιο, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πρώτες ύλες, λοιπό εξοπλισμό κλπ. Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ, την διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι αγρότες θα πρέπει να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις από τις 31 Ιουλίου 2023 και για διάστημα δύο εβδομάδων.

Για πληροφορίες σχετικά με όλα τα παραπάνω οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο 15588 (08:00 – 17:00).

Εσβησαν οι φλόγες στη Λαμία

Στη φωτιά της Λαμίας  έσβησαν από το βράδυ της Τετάρτης και τα τελευταία μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ σταμάτησαν και οι αναζωπυρώσεις. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών και στους εθελοντές μέσα σε λίγες ώρες να ελέγξουν απολύτως την κατάσταση, σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες στα μέτωπα της φωτιάς.

Μέχρι το ξημέρωμα έσβησαν και τα τελευταία «καντηλάκια» τα οποία υπήρχαν, ενώ ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν ζημιές σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, δίνοντας ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταστραφεί κολώνες, έχουν καεί μετασχηματιστές, έχουν προβλήματα ακόμη και υποσταθμοί της ΔΕΗ, που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Αν και οι καταγραφές των ζημιών αναμένεται να γίνουν σήμερα από συνεργεία του δήμου, οι πρώτες εκτιμήσεις από επιτελείς που επισκέφθηκαν ένα προς ένα όλα τα σπίτια κάνουν λόγο για ζημιές σε αποθηκευτικούς χώρους, σε βοηθητικούς χώρους κατοικιών, ακόμη και σε προσόψεις σπιτιών, όμως δεν εντόπισαν σπίτι που να έχει επεκταθεί η φωτιά και να το έχει καταστρέψει.

Παράλληλα έχουν καταστραφεί ελαιοπερίβολα, αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις μπόρεσαν και απομάκρυναν, είτε τα ζώα που υπήρχαν, είτε ακόμη ορισμένα οικόσιτα ζώα, σε αγροικίες της περιοχής.

Σήμερα ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή των ζημιών.

 Τις πρώτες πρωινές ώρες τελείωσε και ο εφιάλτης για την Τιθορέα και την Ελάτεια.

Με συντονισμένες προσπάθειες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι αγρότες της περιοχής και οι εθελοντικές οργανώσεις έδωσαν μία πραγματική μάχη μέσα στην αγροτική περιοχή με ό,τι μέσο μπορούσαν και σταμάτησαν τις φλόγες.

Τρακτέρ, χωματουργικά μηχανήματα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και αρκετοί πολίτες μαζί με τους πυροσβέστες κυνηγούσαν τις φλόγες και τις πρόλαβαν πριν αυτές μπορέσουν να φτάσουν μέχρι την Ελάτεια ή να συνεχίσουν σε δασική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη πυρκαγιά έκανε την εμφάνισή της και άλλη μικρότερη σε άλλη περιοχή, χιλιόμετρα μακρύτερα, στα όρια της Αμφίκλειας με το Πολύδροσο. Η άμεση όμως επέμβαση είχε αίσιο αποτέλεσμα, καθώς αν η φωτιά προχωρούσε θα κατευθυνόταν προς το Πολύδροσο και τον Παρνασσό.

Σε ύφεση στην Κέρκυρα

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην Κέρκυρα όπου η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά και εκεί όμως υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες. Στην Κέρκυρα από το πρωί επιχειρεί ένα ελικόπτερο.

Στην Κάρυστο οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Αντιά, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλησίον του Πλατανιστού.

Σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...