455
Κατεστραμμένες αποθήκες με δημητριακά σε ουκρανικό λιμάνι του Δούναβη, το πρωί της Τετάρτης | Press Service of the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Νέα επίθεση της Ρωσίας σε αποθήκες δημητριακών στον Δούναβη

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 09:57
Κατεστραμμένες αποθήκες με δημητριακά σε ουκρανικό λιμάνι του Δούναβη, το πρωί της Τετάρτης
| Press Service of the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Νέα επίθεση της Ρωσίας σε αποθήκες δημητριακών στον Δούναβη

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 09:57

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη νότια Ουκρανία, προκάλεσαν ζημιές σε σιλό και σε αποθήκες δημητριακών σε ένα από τα λιμάνια του Δούναβη, στο Ρένι, που είναι  σημαντικό για την εμπορία σιτηρών, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην περιφέρεια της Οδησσού δύο φορές την περασμένη νύχτα με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», έγραψε ο Όλεχ Κίπερ. «Οι κύριοι στόχοι ήταν το λιμάνι και οι υποδομές για τα δημητριακά στο νότιο τμήμα της περιφέρειας».

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως κατέστρεψε πάνω από τις νότιες περιφέρειες της Οδησσού και του Μικολάιφ 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από τη Ρωσία.

Η Ρουμανία καταδίκασε τις νέες ρωσικές επιθέσεις εναντίον λιμενικών υποδομών στον Δούναβη, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών.

«Καταδικάζω σθεναρά τις επαναλαμβανόμενες ρωσικές θέσεις σε βάρος αθώων ανθρώπων και εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σιλό για δημητριακά στα ουκρανικά λιμάνια Ρένι και Ισμαήλ», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Λουμινίτα Οντομπέσκου. «Μέσω αυτών των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς Δικαίου, η Ρωσία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα».

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στον Δούναβη εξασφάλιζαν περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών σιτηρών πριν η Ρωσία αποσυρθεί τον Ιούλιο από την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ συμφωνία για την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη έχουν γίνει έκτοτε η κύρια εξαγωγική οδός. Τα σιτηρά στέλνονται με φορτηγίδες στο ρουμανικό λιμάνι της Κωστάντζας όπου και μεταφορτώνονται για να εξαχθούν.

Η Ουκρανία μετέφερε 8,1 εκατ. τόνους σιτηρών μέσω της Κωστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ρωσία είχε επιτεθεί στο Ισμαήλ, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας στο Δούναβη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Μόσχα: Καταρρίψαμε ουκρανικά drones στην Καλούγκα

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέρριψε τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιφέρεια Καλούγκα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Γύρω στις 5 το πρωί, απόπειρα επίθεσης του Κιέβου με «τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (…) στην περιφέρεια Καλούγκα αποτράπηκε», ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Όλα τα drones εντοπίσθηκαν και καταστράφηκαν εγκαίρως από τα συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας», ανέφερε το υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε πως από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν «στο νότιο τμήμα της περιφέρειας» Καλούγκα, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Βλάντισλαβ Σάπσα.

Οι επιδρομές με επιθετικά drones στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως με στόχο την πρωτεύουσα.

Πρόκειται τουλάχιστον για την πέμπτη φορά που η Ρωσία ισχυρίζεται πως κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιφέρεια Καλούγκα, έπειτα από παρόμοιες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 3 και στις 7 Αυγούστου, καθώς και την περασμένη Πέμπτη και το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...