603
Καρέ από βίντεο όπου φαίνεται η ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας | Twitter/The Insider

Νέα επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας – δύο Ρώσοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2023, 10:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/07/2023, 12:35
Καρέ από βίντεο όπου φαίνεται η ζημιά στη γέφυρα της Κριμαίας
|Twitter/The Insider

Νέα επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας – δύο Ρώσοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2023, 10:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/07/2023, 12:35

Συναγερμός ήχησε ξανά τα ξημερώματα στη γέφυρα της Κριμαίας που ενώνει την ενδοχώρα της Ουκρανίας με τη χερσόνησο. Δύο άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν και η κόρη τους τραυματίστηκε από επίθεση από θαλάσσια τηλεκατευθυνόμενα σκάφη, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Το συμβάν ανακοίνωσε μέσω Telegram ο Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ.

«Το κορίτσι έχει τραυματιστεί» αρκετά σοβαρά, σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Γκλάντκοφ, όμως «το σκληρότερο είναι πως οι γονείς του σκοτώθηκαν, κι ο μπαμπάς κι η μαμά».

Εξήγησε πως το αυτοκίνητο είχε πινακίδες της περιφέρειάς του και ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει επειγόντως με συγγενείς της οικογένειας.

«Θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας, αν και αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να κατευνάσουν την οδύνη της απώλειας».

Ρώσοι στρατιωτικοί εξετάζουν το σημείο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις – Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS

Οι θάνατοι των δυο γονιών και ο τραυματισμός του παιδιού επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ. Το κορίτσι μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ στη ρωσική πόλη Τεμριούκ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο αντιπροσώπους της δομής υγείας.

Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent και το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, έγιναν τουλάχιστον δύο «εκρήξεις».

Σε βίντεο που μετέδωσε η ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα The Insider, φαίνεται ζημιά στο οδικό τμήμα της γέφυρας, καθώς ένα τμήμα της έχει υποστεί καθίζηση, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.

Το τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας από το οποίο διέρχονται αυτοκίνητα και συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία έχει υποστεί ζημιά, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών.

Η ζημιά εντοπίζεται σε σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στη χερσόνησο.

Παράλληλα, το TASS ανέφερε πως η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών μέσω της υποδομής «ανεστάλη προσωρινά» λόγω κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης», επικαλούμενο σιδηροδρομικό οργανισμό της περιοχής.

Αλληλοκατηγορίες Κιέβου – Μόσχας

Αρχικά, οι ουκρανικές αρχές έριξαν την ευθύνη για το  συμβάν στη Ρωσία. Θα μπορούσε να είναι προβοκατόρικη ενέργεια από πλευράς Μόσχας, είπε η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της διοίκησης νότιας περιφέρειας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Τέτοιες προβοκάτσιες, που οι αρχές κατοχής της Κριμαίας ανακοινώνουν αμέσως, πολύ μεγαλόφωνα, είναι συνηθισμένος τρόπος των αρχών κατοχής της Κριμαίας και της επιτιθέμενης χώρας για να επιλύονται προβλήματα», δήλωσε η Χουμένιουκ στο ουκρανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rada.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται τον διορισμένο από τη Ρωσία πρόεδρο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το συμβάν.

Αυτός δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ότι η γέφυρα δέχθηκε επίθεση από το, όπως το χαρακτήρισε, «τρομοκρατικό καθεστώς» της Ουκρανίας. Το χτύπημα κατάφεραν δύο θαλάσσια τηλεκατευθυνόμενα σκάφη, σύμφωνα με την πλευρά των Ρώσων.

Αργότερα, πηγή των ειδικών ουκρανικών υπηρεσιών (SBU) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες και οι ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση,  που πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή «ναυτικών drones», δήλωσε

«Η σημερινή επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας είναι ειδική επιχείρηση της SBU και του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε η πηγή στο AFP διευκρινίζοντας ότι «η γέφυρα δέχθηκε επίθεση με την συνδρομή ναυτικών drones».

Η γέφυρα που ενώνει την Ρωσία με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014 και χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής του ρωσικού στρατού που πολεμά στην Ουκρανία, δέχθηκε επίθεση την νύχτα, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στον οδικό άξονα, τον θάνατο δύο ανθρώπων και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων.

«Κάθε παράνομη υποδομή που χρησιμοποιείται για την προμήθεια ρωσικών εργαλείων μαζικών φόνων είναι αναγκαστικά εφήμερη… όποια και αν είναι τα αίτια της καταστροφής», σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Η γέφυρα είχε υποστεί ζημιές τον Οκτώβριο του 2022, μετά από ουκρανική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Κίεβο μόλις στις 9 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...