356
Η χρήση διπλής μάσκας αφορά μόνο όσους έχουν μακριά γένια | Shutterstock

Νέα εγκύκλιος: Ποιοι θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 17:00
Η χρήση διπλής μάσκας αφορά μόνο όσους έχουν μακριά γένια
|Shutterstock

Νέα εγκύκλιος: Ποιοι θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 17:00

Νέες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας και την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού εξέδωσε τη Δευτέρα σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Οπως αναφέρεται, πλήθος επιστημονικών δεδομένων, που έχουν δημοσιευθεί τους τελευταίους μήνες σε ιατρικά περιοδικά, δείχνουν ότι η χρήση μάσκας στην κοινότητα είναι μια αποτελεσματική, μη φαρμακευτική παρέμβαση, για τη μείωση εξάπλωσης της λοίμωξης Covid-19.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% ή περισσότερο από τις μεταδόσεις προέρχονται από άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα ή από άτομα που βρίσκονται στην προσυμπτωματική φάση της νόσου Covid-19.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στα ποσοστά προστασίας της μάσκας όταν αυτή εφαρμόζεται σωστά και όταν δεν έχει καλή εφαρμογή.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας
Ποιοι θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα

Και επειδή είχε γίνει αρκετός λόγος τον προηγούμενο μήνα για τη χρήση διπλής μάσκας, η μοναδική περίπτωση που αναφέρεται στην εγκύκλιο, στην οποία συστήνεται η χρήση της, αφορά όσους έχουν γενειάδα, καθώς όπως διευκρινίζεται ο όγκος της γενειάδας δυσχεραίνει την καλή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας.

Απεναντίας, η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας δεν συστήνεται γενικά, διότι μετά την εφαρμογή της, παραμένει το κενό στο πάνω μέρος της μύτης καθώς και στα πλαϊνά, απ’ όπου είναι δυνατή η είσοδος αέρα και σταγονιδίων.

Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%. Είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Επίσης, θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Το είδος της μάσκας που το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί για προστασία είναι μη ιατρικές (υφασμάτινες) μάσκες ή απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, φροντίζοντας επισταμένως για τη σωστή εφαρμογή τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα, όπως η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών κ.λπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...