395
Τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων όπως τα έδειξε η γερμανική τηλεόραση την Τρίτη | n-tv.de

Νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία: Μείωσε τη διαφορά ο Λάσετ – παραμένει πρώτος ο Σολτς

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 17:43
Τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων όπως τα έδειξε η γερμανική τηλεόραση την Τρίτη
|n-tv.de

Νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία: Μείωσε τη διαφορά ο Λάσετ – παραμένει πρώτος ο Σολτς

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 17:43

Η επιθετική τακτική του Αρμιν Λάσετ έναντι του Ολαφ Σολτς στο τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την καγκελαρία της Γερμανίας φαίνεται ότι λειτούργησε συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι επέστρεψαν πάνω από το ψυχολογικό όριο του 20% στην τελευταία δημοσκόπηση. Και πάλι βέβαια το θέμα είναι αν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει χρόνο ως τις κάλπες της 26ης Σεπτεμβρίου να γυρίσει το παιχνίδι. Διότι το SPD συνεχίζει να προηγείται με ικανοποιητική διαφορά.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των δικτύων RTL και n-tv, ο συνασπισμός CDU/CSU κέρδισε δύο ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και έφτασε το 21% –πολύ μακριά από την εκλογική επίδοση του 2017 όταν υπό την Ανγκελα Μέρκελ είχαν πάρει 32,9% . Την ίδια ώρα, εξάλλου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να είναι στην πρώτη θέση με 25% στην πρόθεση ψήφου (είχε πάρει 20,5% στις εκλογές για την Bundestag το 2017).

Ολα τα άλλα κόμματα με εξαίρεση το Φιλελεύθερο (FDP) παραμένουν σταθερά. Ο Αρμιν Λάσετ βελτίωσε επίσης ελαφρά το ποσοστό προτίμησης ως υποψήφιος καγκελάριος έναντι του Ολαφ Σολτς, ο οποίος παραμένει όμως πρώτος και με διαφορά στις προτιμήσεις για καγκελάριο.

Το FDP είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά δύο μονάδες σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση των δύο δικτύων της προηγούμενης εβδομάδας και αν οι εκλογές διεξάγονταν την προσεχή Κυριακή θα ελάμβανε 11 % (έλαβε 10,7 στις προηγούμενες εθνικές εκλογές).

Ολα τα άλλα κόμματα παραμένουν αμετάβλητα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα: η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα ελάμβανε 11% (εκλογές Bundestag 2017: 12,6%), η Αριστερά (Die Linke) 6% (το 2017 έλαβε 9,2%).

Τα άλλα μικρότερα κόμματα θα συγκέντρωναν συνολικά το 9% (5,2% το 2017).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέχεται σε 25%

Στην προτίμηση καγκελαρίου, ο υποψήφιος Χριστιανοδημοκρατών και Χρστιανοκοινωνιστών Αρμιν Λάσετ κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και θα τον επέλεγε τώρα για καγκελάριο το 11%, ενώ τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD Ολαφ Σολτς το 30% και την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ το 15% (τα ποσοστά των δύο τελευταίων παραμένουν αμετάβλητα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Εάν πάντως υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών ήταν στη θέση του Λάσετ ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ θα τον επέλεγε το 38%, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, τον Σολτς θα ψήφιζε το 22% και την Μπέρμποκ το 14%.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...