Παγειώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ: η διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου, ενώ φτάνει το διψήφιο νούμερο στην αναγωγή επί των εγκύρων.
Και πάλι προβλέπεται μια πεντακομματική Βουλή, γεγονός που επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταστρώνει σχέδια για κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
Πιο συγκεκριμένα, στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%. Αμφότερα τα μεγάλα κόμματα ενίσχυσαν τα ποσοστά τους όμως η ΝΔ υπερσκέλισε τον ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας δύο μονάδες έναντι μίας για την Κουμουνδούρου.
Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.
Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στην δημοσκοπική Βουλή. Η στήριξη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του τρία τοις εκατό βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.
Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.
Στην παράσταση νίκης όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32 ποσοστιαίες μονάδες [57%] έναντι του ΣΥΡΙΖΑ [25%], και παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 2%.
Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία βλέπει τη συσπείρωσή της να αγγίζει το 83%, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 53%.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι εξ’ όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι είτε απείχαν, είτε έριξαν λευκό στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το 29% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο 6% προέρχεται από τη ΝΔ, το 5% από τους ΑΝΕΛ, το 4% από τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 25% των προτιμήσεων, διαφορά δηλαδή 11 ποσοστιαίων μονάδων. «Κανένας από τους δύο», απαντά το 32%.
Κατά τα άλλα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά –το 52%- θεωρεί πως οι εκλογές θα διεξαχθούν αφότου έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόλις το 28% απαντά πως οι κάλπες θα στηθούν πριν.
Επίσης, οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχίας τους για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης εντός του 2019 σε ποσοστό 45%, ενώ μόλις το 25% θεωρεί πως η χώρα ξεπέρασε τα προβλήματα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το 46% των πολιτών απαντά πως η οικονομία θα πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει έπειτα από τις εκλογές. Τα εθνικά ζητήματα συγκεντρώνουν 20%, η Παιδεία 11% ενώ μόλις το 6% απαντά πως βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια η υγεία.
Τέλος, το 63% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 27% προς τη σωστή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News