725
Ο υπουργός Επικρατείας σήκωσε το βάρος της παρουσίασης της κυβερνητικής ρύθμισης (φωτ. αρχείου) | In Time News / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Παρασκήνιο: «Φροντιστήριο» δυόμιση ωρών στη ΝΔ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 22:38
Ο υπουργός Επικρατείας σήκωσε το βάρος της παρουσίασης της κυβερνητικής ρύθμισης (φωτ. αρχείου)
|In Time News / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Παρασκήνιο: «Φροντιστήριο» δυόμιση ωρών στη ΝΔ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 22:38

Το πρώτο μέρος του «φροντιστηρίου» στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τον υπουργό Επικρατείας και εισηγητή του επίμαχου νομοσχεδίου, Ακη Σκέρτσο, με την πρόσκληση να αφορά τους βουλευτές που το επώνυμό τους ξεκινά από Α έως Κ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από δυόμιση ώρες.

Πλην του υπουργού Επικρατείας που έκανε την ενημέρωση, παρόντες στα γραφεία της οδού Πειραιώς ήταν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος. Παρόντες ήταν και άλλα μέλη της κυβέρνησης όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, η Σοφία Βούλτεψη και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο κ. Σκέρτσος απευθυνόμενος στους βουλευτές, υπενθύμισε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά» και πρόσθεσε: «Εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαρινάκης εστίασε κατά την τοποθέτησή του στο συμφέρον των παιδιών, λέγοντας πως το νομοσχέδιο έχει στόχευση τα συμφέροντά τους.

Τον λόγο πήρε και ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφιστεί η ρύθμιση, ενώ άφησε και τις αιχμές τους για τους διαφωνούντες, τονίζοντας πως δεν μπορεί αυτοί που απείχαν ή καταψήφισαν το 2015 να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το σύμφωνο συμβίωσης.

«Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες. Οι όποιες διαφωνίες πήραν απάντηση. Το κλίμα πολύ καλό και 100% η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο ενωμένη», πρόσθεσε ο ίδιος μετά το τέλος της συνάντησης.

Μεγάλο ποσοστό διαφωνούντων

Από τους βουλευτές που προσήλθαν κάποιοι έκαναν δηλώσεις. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Αννα Καραμανλή επανέλαβε πως θα το καταψηφίσει, ενώ οι Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια και ο Νεοκλής Κρητικός της Λακωνίας δήλωσαν υπέρ. Προβληματισμούς εξέφρασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από τους βουλευτές που πήραν τον λόγο, η συντριπτική πλειονότητα έθεσε προβληματισμούς για το νομοσχέδιο, πλην της Σοφίας Βούλτεψη, της Ειρήνης Αγαπηδάκη και του Βασίλη Σπανάκη.

Οι υφυπουργοί Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης έθεσαν ερωτήματα, όπως και ο Σταύρος Κελέτσης. Ενδεικτικά τα ερωτήματα: «Τι θα αναφέρει η ταυτότητα ενός παιδιού με ομόφυλους γονείς στην ταυτότητα του στο όνομα πατρός και όνομα μητρός; Τα άτομα ίδιου φύλου συνιστούν οικογένεια; Τι θα γίνει εάν το θέμα της τεκνοθεσίας εκπέσει στα δικαστήρια;».

Σφόδρα αντίθετοι στο νομοσχέδιο ήταν ο Κώστας Καραγκούνης, η Αννα Καραμανλή, ενώ και ο Κώστας Κατσαφάδος εξέφρασε τους προβληματισμούς του.

Δεύτερο «μάθημα» την Τρίτη

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του protothema.gr, πάντως, αρκετοί ήταν και οι βουλευτές που άνοιξαν τα χαρτιά τους και με δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της ρύθμισης.

Κατά την ίδια πηγή, η ενημέρωση στην Πειραιώς –μία πάγια πρακτική όπως επιμένουν να λένε από το «γαλάζιο» στρατόπεδο–, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης, διήρκησε 2,5 ώρες.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στο φροντιστήριο έδωσε και μία καθηγήτρια επί του αντικειμένου, η Κατερίνα Φουντεδάκη, της Νομικής του ΑΠΘ, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, στην οποία προσκαλούνται βουλευτές που το επώνυμό τους ξεκινά από Κ έως Ω, την Τρίτη.

  • Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα «συνεργάτες» του Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκαν οργισμένοι με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, θυμίζοντας ότι απείχε κατά την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, το 2015. Επέκριναν, δε, το «υποχρεωτικό φροντιστήριο» στην Πειραιώς. Κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν την απάντηση των «συνεργατών» του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν έχουν να προσθέσουν «τίποτα σε αυτή τη συζήτηση». Οι παρευρισκόμενοι στην ενημερωτική συνάντηση της Δευτέρας απέφυγαν να τοποθετηθούν σχετικά, στέλνοντας το ίδιο μήνυμα (περισσότερα εδώ).

Στο μεταξύ, μεσούσης της προσπάθειας να πειστούν οι διαφωνούντες βουλευτές της κυβέρνησης, η ΕΡΤ δημοσίευσε μία πρώτη εκτίμηση για τους αριθμούς των θετικών ψήφων που θα λάβει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με αυτή, ΣΥΡΙΖΑ (36 βουλευτές), Νέα Αριστερά (11) και Πλεύση Ελευθερίας (6) θα ψηφίσουν «ναι»: πρόκειται για ένα άθροισμα 53 βουλευτών. Σε αυτούς θα προστεθούν, κατά το ρεπορτάζ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και πολλοί από τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που «στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα υπερψηφίσουν» τη ρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή «έδειξε» και η τοποθέτηση Ανδρουλάκη το ίδιο βράδυ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...