578
Ο μοναδικός εν ζωή συνθέτης των Eagles, Ντον Χένλεϊ, διεκδικεί τα σημειωματάριά του από το 2012 | Getty Images/Creative Protagon

Νέα δικαστική διαμάχη για τους στίχους του «Hotel California»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 21:23
Ο μοναδικός εν ζωή συνθέτης των Eagles, Ντον Χένλεϊ, διεκδικεί τα σημειωματάριά του από το 2012
|Getty Images/Creative Protagon

Νέα δικαστική διαμάχη για τους στίχους του «Hotel California»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 21:23

Οι στίχοι του εμβληματικού άλμπουμ των Eagles «Hotel California» γράφτηκαν από το συνθετικό δίδυμο των Eagles, Ντον Χένλεϊ και Γκλεν Φράι, σε πέντε μπλοκάκια σημειώσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Εκτοτε οι σημειώσεις μεταβιβάστηκαν σε έναν συγγραφέα, έναν βιβλιοπώλη, δύο εμπόρους αναμνηστικών ροκ-εν-ρολ αντικειμένων και τελικά στους εισαγγελείς του Μανχάταν, οι οποίοι τα αντιμετώπισαν ως κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία και κατέθεσαν ποινική δίωξη – η οποία τελικά κατέπεσε.

Τώρα ο 76χρονος Ντον Χένλεϊ, τραγουδιστής και μοναδικός εν ζωή συνθέτης του άλμπουμ, καταθέτει αγωγή για την επιστροφή των χειρογράφων. Η αξίωσή του, που κατατέθηκε εναντίον των συλλεκτών Εντουαρντ Κοσίνσκι και Κρεγκ Ινσιάρντι, υποστηρίζει ότι τα φύλλα με τους στίχους είχαν κλαπεί και ζητά από το δικαστήριο να τον κηρύξει νόμιμο κάτοχο των σημειώσεων. Ο άλλος συνθέτης του άλμπουμ, ο  κιθαρίστας Γκλεν Φράι, πέθανε το 2016.

Ο Ινσιάρντι, επιμελητής του Rock & Roll Hall of Fame, και ο Κοσίνσκι, ιδρυτής μιας ιστοσελίδας δημοπρασιών μουσικών αναμνηστικών, αρνούνται τους ισχυρισμούς. Η Στέισι Ρίτσμαν, σύμβουλος του Ινσιάρντι, ισχυρίζεται ότι η μήνυση «διαιωνίζει μια ψευδή αφήγηση» και περιγράφει τον Χένλεϊ ως «νταή».

Ο μουσικός επιδιώκει την επιστροφή των σημειωματαρίων από το 2012, όταν τέσσερις σελίδες προσφέρθηκαν προς πώληση στον ιστότοπο δημοπρασιών του Κοσίνσκι. Στα δικαστικά έγγραφα ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και ο Φράι είχαν νοικιάσει ένα σπίτι στο Λος Αντζελες από το 1975 έως το 1976 για να δουλέψουν για το άλμπουμ «Hotel California». Αναφέρει ότι οι στιχουργικές ιδέες τους καταγράφηκαν σε πέντε κίτρινα νομικά σημειωματάρια.

Το άλμπουμ, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1976, είναι τρίτο στη λίστα των αμερικανικών δίσκων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ο Χένλεϊ ισχυρίζεται ότι φυλούσε τα σημειωματάρια σε έναν ανακαινισμένο αχυρώνα στη φάρμα του, στην κομητεία του Λος Αντζελες, όπου διατηρούσε ένα γραφείο και έναν αποθηκευτικό χώρο γεμάτο κουτιά με τα προσωπικά έγγραφά του.

Λέει ότι το 1979, ο ποιητής και συγγραφέας Εντ Σάντερς προσελήφθη για να γράψει ένα βιβλίο για το συγκρότημα. Ο Χένλεϊ ισχυρίζεται ότι του επέτρεψε να επισκεφθεί τον αχυρώνα του, ώστε να ωθήσει τον συγγραφέα «να επικεντρωθεί στη σύνθεση των τραγουδιών του συγκροτήματος».

Μια οικονόμος έβαλε μερικά χαρτιά σε κουτιά, τα οποία στάλθηκαν στο σπίτι του Σάντερς, στο Γούντστοκ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο μουσικός λέει ότι ένα συμβόλαιο με αντισυμβαλλόμενο τον συγγραφέα όριζε ότι τα χειρόγραφα, καθώς και οποιοδήποτε παρεχόμενο υλικό, θα παρέμεναν στην ιδιοκτησία των Eagles.

Το 2005 ο Σάντερς πούλησε τα χειρόγραφα στον συλλέκτη βιβλίων Εντ Χόροουιτζ, ο οποίος με τη σειρά του τα πούλησε στους Κοσίνσκι και Ινσιάρντι. Προς έκπληξη πολλών παρατηρητών, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των Χόροουιτζ, Κοσίνσκι και Ινσιάρντι, ισχυριζόμενη ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο περιήλθαν στην κατοχή τους τα έγγραφα.

Η υπόθεση κατέρρευσε τον περασμένο Μάρτιο, στα μέσα της ποινικής δίκης, όταν ο Χένλεϊ παραιτήθηκε από το δικηγορικό απόρρητο και δημοσιοποίησε 6.000 σελίδες επικοινωνίας με τους δικηγόρους του. Οι εισαγγελείς απέσυραν την υπόθεση, καθώς η υπεράσπιση είχε λάβει τα νέα στοιχεία εν μέσω της δίκης, αφού είχαν καταθέσει οι βασικοί μάρτυρες.

Ο δικαστής Κέρτις Φάρμπερ αποφάνθηκε ότι το δικηγορικό απόρρητο είχε χρησιμοποιηθεί για να «θολώσει και να αποκρύψει πληροφορίες» από τους εισαγγελείς και την υπεράσπιση. Ο Χένλεϊ υποστηρίζει στην αγωγή του, η οποία επαναλαμβάνει πολλούς από τους ισχυρισμούς της ποινικής υπόθεσης, ότι οι εισαγγελείς πίστευαν πως τα έγγραφα «ενίσχυαν» την αρχική υπόθεση.

Ο Σον Κρόλεϊ, σύμβουλος του Κοσίνσκι, κατηγορεί τον Χένλεϊ λέγοντας ότι «είναι απελπισμένος να ξαναγράψει την ιστορία». Ισχυρίζεται ότι ο πελάτης του θα ασκήσει μήνυση κατά του μουσικού «για να τον κάνει να λογοδοτήσει για τα επανειλημμένα ψέματά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...