«Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Είναι η στιγμή της αυγής, η στιγμή που σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη της μεγάλης εθνικής μας παράστασης. Και ναι, είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνάμεις, την ανάκτηση της κυριαρχίας μας για να φέρουμε σε πέρας τις αλλαγές για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες». Αυτό τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον στο μαγνητοσκοπημένο του διάγγελμα που ανάρτησε η Ντάουνινγκ Στριτ μία ώρα πριν το Brexit γίνει πραγματικότητα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.
Στο πεντάλεπτο μήνυμά του, ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι το Brexit είναι η σωστή και δημοκρατική επιλογή που θα ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική της χώρας, καθώς, παρά τις αξιοθαύμαστες αξίες της, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναπτυχθεί προς μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει πια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι δυνητικά η στιγμή της πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής, το ξημέρωμα μίας νέας εποχής, στην οποία δε δεχόμαστε πλέον ότι οι ευκαιρίες της ζωής σας και της οικογένειάς σας εξαρτώνται από το μέρος στο οποίο μεγαλώσατε», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και υποσχέθηκε να προσφέρει ελπίδα και ευκαιρίες σε κάθε περιοχή της χώρας.
Ο Τζόνσον αναγνώρισε τα ανάμεικτα συναισθήματα ελπίδας, αγωνίας και απώλειας, αλλά διαβεβαίωσε ότι η είναι ευθύνη του να ενώσει τη χώρα. «Θέλουμε αυτή να είναι η αρχή μίας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, μια Βρετανία που είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και πραγματικά παγκόσμια στο εύρος και τις φιλοδοξίες της» είπε.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες και τα κεφάλαια που διαθέτει η χώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να μετατρέψει αυτή την ευκαιρία σε μία συγκλονιστική επιτυχία.
Λίγη ώρα μετά το μήνυμά του πάντως, ο Τζόνσον έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στην Ευρώπη. Πηγή των Τόρις ανέφερε στην Telegraph, εφημερίδα με προνομιακή ενημέρωση για το τι σχεδιάζει ο Μπόρις ο οποίος άλλωστε είχε διατελέσει αρθρογράφος σε αυτήν, ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να επιβάλλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.
Στόχος του είναι να κλιμακώσει την πίεση του Λονδίνου στις Βρυξέλλες στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Telegraph. Βρετανία και ΕΕ θα περάσουν μια μεταβατική περίοδο 11 μηνών, ως το τέλος του 2020 και φαίνεται ότι αυτή η περίοδος δεν θα είναι καθόλου ανέφελη.
«Σχεδιάζουμε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά προέλευσης ΕΕ — πιστοποιητικά εξαγωγών, πιστοποιητικά ασφάλειας, ελέγχους υγείας ζώων, [υγειονομικούς ελέγχους] των ειδών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ, που θα περνούν από [τελωνεία και] σημεία συνοριακών ελέγχων», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις.
Αυτό βέβαια, θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία -το λεγόμενο backstop αγκάθι των πολύχρονων διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν φόβοι ότι η επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην έως τώρα μόνο νοητή μεθόριο μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας θα επαναφέρει τις εντάσεις μεταξύ προτεσταντών και ρωμαιοκαθολικών —εντάσεις που είχαν αποσυμπιεστεί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία όμως πια δεν υφίσταται.
Φαίνεται όμως ότι πλέον, αφού κατέκτησε το ορόσημο του Brexit, αυτό λίγο απασχολεί τον Μπόρις. Σε κάθε περίπτωση, η απειλή των αυστηρών τελωνειακών ελέγχων δημιουργεί επιπλέον πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους —τι θα συμβεί και με τα ελληνικά προϊόντα;— καθώς και έναν λογιστικό εφιάλτη στα σημεία εξόδου της ΕΕ προς τη Βρετανία, δηλαδή στη Γαλλία και στα λιμάνια του Βελγίου και της Ολλανδίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News