474
Μερικά από τα χρήματα που είχαν κερδίσει τα δύο κυκλώματα από την παράνομη συνταγογράφηση | Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

Νέα απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – τέσσερις γιατροί στο κόλπο της παράνομης συνταγογράφησης

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01
Μερικά από τα χρήματα που είχαν κερδίσει τα δύο κυκλώματα από την παράνομη συνταγογράφηση
|Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

Νέα απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – τέσσερις γιατροί στο κόλπο της παράνομης συνταγογράφησης

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01

Το κόλπο είναι γνωστό: υπαρκτά ΑΜΚΑ –κυρίως αλλοδαπών και ανασφάλιστων– ανύπαρκτες ασθένειες για τις οποίες γράφονται αθρόα συνταγές  φαρμάκων. Οι συνταγές εκτελούνται με πλαστές υπογραφές και τα φάρμακα επαναπροωθούνται εντός ή εκτός συνόρων. Διπλό το κέρδος για το κύκλωμα…

Δύο ήταν τα κυκλώματα που χρησιμοποιούσαν αυτό το κόλπο για να ζημιώσουν τον ΕΟΠΥΥ με εκατομμύρια ευρώ και τα οποία πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της οικονομικής αστυνομίας. Συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις γιατροί από δημόσιες δομές υγείας σε Αττική και Βοιωτία (χωρίς γιατρούς κόλπο δεν γίνεται, κάποιος πρέπει να γράφει τις συνταγές).

Οπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, οι δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με παρόμοιο τρόπο δράσης καθώς και με κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.

Ολο αυτό το διάστημα, είχαν χρησιμοποιήσει παρανόμως πάνω από 3.500 ΑΜΚΑ βάσει των οποίων είχαν εκδώσει ψευδώς σχεδόν 90.200 συνταγές, με τη ζημία του ΕΟΠΥΥ, να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός των τεσσάρων γιατρών, συνελήφθησαν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι οκτώ φαρμακείων, ένας ιατρικός επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.

Πώς δρούσαν

Οπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, οι γιατροί έγραφαν φάρμακα σε ΑΜΚΑ –κυρίως αλλοδαπών– ατόμων τα οποία είτε δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα είτε φιλοξενούνταν σε δομές είτε ήταν ακόμη και φυλακισμένα, ώστε να μην μπορούν να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, χρησιμοποιούσαν και ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων που έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Στη συνέχεια, μέσω των «συνεργαζόμενων» εταιρειών / φαρμακείων εκτελούσαν εικονικά τις συνταγές με πλαστή υπογραφή. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούνταν, περιλαμβάνονταν ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά…

Στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.

Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων που είχαν συνταγογραφηθεί παράνομα και προορίζονταν για επαναπροώθηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, Δημόσιες Δομές Υγείας και τραπεζικές θυρίδες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– πάνω από 9.000 συσκευασίες παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες

– ράβδοι χρυσού, χρυσές λίρες και σχεδόν μισό εκατομμύριο σε ευρώ και δολάρια Αμερικής και Αυστραλίας

– διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη δράση των κυκλωμάτων 51.140 ευρώ, 10.000 δολάρια Η.Π.Α., 8.000 δολάρια Αυστραλίας

– κινητά, υπολογιστές και ψηφιακά πειστήρια

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...