Το επίμονο επιθετικό κρεσέντο της τουρκικής πλευράς με την ανοικτή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και των νησιών της, δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητο από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ετσι, σε συνέχεια των προκλητικότατων δηλώσεων του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστήριξε ότι τα ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά ούτε και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πέραν των χωρικών τους υδάτων, τη Δευτέρα ήρθε η απάντηση του έλληνα εκπροσώπου Αλέξανδρου Γεννηματά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, η προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να αποκοπεί από νησιά και τα νησιά τα οποία βρίσκονται «στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών δεν θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα, αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκτός των χωρικών τους υδάτων».
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο ο εκπόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Γεννηματά χαρακτήρισε μεν θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών, υπογράμμισε ωστόσο πως οι όποιες διαπραγματεύσεις «δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».
«Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου», ήταν το μήνυμα που έστειλε στη γείτονα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο χάρτης της πρόκλησης
Εν τω μεταξύ το φως της δημοσιότητας είδε ο χάρτης της συμφωνίας των Τούρκων με την κυβέρνηση του Φαγιέζ Ες Σαράζ στη Λιβύη που ουσιαστικά εξαφανίζει το Καστελόριζο.
Τον χάρτη – πρόκληση με τα εντελώς αυθαίρετα και παράνομα σημεία «οριοθέτησης« των θαλάσσιων ζωνών, «ανέβασε» Twitter, ο τούρκος πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγές (Çağatay Erciyes) νυν γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από τη «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος της β. Κύπρου το 2011. Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο. Και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Ερώτηση για το θέμα δέχθηκε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, στην πρεμιέρα του στις Βρυξέλλες ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου.
«Η ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος, «έχει επανειλημμένα τονίσει στην Τουρκία ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις με όλες τις χώρες που την περιβάλλουν και πρέπει να αποφύγει κάθε είδους απειλές ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ανεξάρτητα από ποιες είναι αυτές οι διαφορές».
«Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω ότι στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους το Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι οι οριοθετήσεις των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάλογο και διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και επαναλαμβάνουμε πολλές φορές», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για να καταλήξει στην απάντησή του:
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και στην επίλυση όλων των προβλημάτων που είναι δύσκολα ή αμφισβητήσιμα με το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News