394
Νέα Αγχίαλος: H επόμενη ημέρα... | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Νέα Αγχίαλος: Το χρονικό απομάκρυνσης του διοικητή της 111 ΠΜ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2023, 10:52
Νέα Αγχίαλος: H επόμενη ημέρα...
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Νέα Αγχίαλος: Το χρονικό απομάκρυνσης του διοικητή της 111 ΠΜ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2023, 10:52

Από την πρώτη στιγμή που οι φλόγες από την πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο έφτασαν στην αποθήκη πυρομαχικών 111 Πτέρυγας Μάχης δημιουργώντας ένα πολεμικό σκηνικό με απανωτές εκρήξεις, ήταν αναμενόμενο ότι οι επόμενες ημέρες θα έφερναν ανακατατάξεις και αλλαγές σε στρατιωτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Πρώτα ήρθε η… παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη ο οποίος φαίνεται να πλήρωσε τελικά την επιλογή του να κάνει καλοκαιρινές διακοπές εν μέσω αυτού του πρωτοφανούς σκηνικού.

Την ίδια ώρα είχαν αρχίσει οι πληροφορίες ότι και η στρατιωτική ηγεσία θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του διοικητή της 111 ΠΜ που είχε την ευθύνη της προστασίας της αποθήκης πυρομαχικών.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν αργά το βράδυ και ο διοικητής της 111 ΠΜ σμήναρχος Δημήτριος Νικολαΐδης απηλλάγη των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Διοικητικής Εξέτασης για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, με την σχετική απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ να λαμβάνεται και να ανακοινώνεται μία ημέρα μετά τις εκρήξεις που σκόρπισαν τον πανικό στην περιοχή.

Στον διοικητή χρεώνεται πλημμελής λήψη μέτρων πυρασφάλειας και φύλαξη των ευαίσθητων υλικών, από μία φωτιά μάλιστα που δεν μπήκε ξαφνικά αλλά έκαιγε από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικολαΐδης, μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά το τι περιείχε η επίμαχη αποθήκη πυρομαχικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, περιελάμβανε:

  • Βλήματα αέρος-αέρος αποσυναρμολογημένα
  • Βλήματα αέρος-εδάφους αποσυναρμολογημένα
  • Συμβατικές βόμβες 500 lb, 1000 lb, 2000 lb, οι οποίες προκάλεσαν το «μανιτάρι» που καταγράφηκε κατά τις εκρήξεις

Πλήρης η εμπιστοσύνη Μητσοτάκη σε Α/ΓΕΑ, ΑΤΑ και Α/ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι αποφάσεις για τον διοικητή της 111 ΠΜ δεν σηματοδοτούν ευρύτερες αλλαγές όσον αφορά το στράτευμα και την κεφαλή αυτού, καθώς τόσο ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, όσο και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, χαίρουν της πλήρους στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δένδιας: ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών

Ο υπουργός Αμυνας έχει ζητήσει από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο να διαταχθεί ΕΔΕ για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκρήξεις.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...