Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, προβλέπει το αμυντικό νομοσχέδιο NDAA, ύψους 740,5 δισ. δολ., που πέρασε (εδώ) με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρεία διακομματική πλειοψηφία (μένει να εγκριθεί και από τη Γερουσία όπου επίσης αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία) γίνεται ειδική αναφορά στην αμερικανική παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία.
Καλείται επίσης το Πεντάγωνο να αναζητήσει επιλογές για την ενίσχυση της παρουσίας αυτής στην περιοχή, σε συντονισμό με συμμάχους στο ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Οπως μετέδωσε προ ημερών και η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στην Ουάσινγκτον, Κατερίνα Σώκου, το σχέδιο προϋπολογισμού του Πενταγώνου προβλέπει χρηματοδότηση 50,1 εκατ. δολ. για τη δημιουργία νέου Κέντρου Επικοινωνιών στη βάση της Σούδας.
O προϋπολογισμός του Πενταγώνου προβλέπει 50 εκατ. δολάρια για ένα Κέντρο Επικοινωνιών στη βάση της Σούδας. Το Κογκρέσο ζητά επίσης έκθεση βιωσιμότητας για αξία & κόστος μίας μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα 1/2
— Katerina Sokou (@KaterinaSokou) December 4, 2020
Noting importance of "increased coherence in NATO alliance posture & capabilities", Congress "encourages DoD to consider options for increasing U.S. presence as part of a more effective posture to promote regional stability, deter Russian aggression, address malign activity 2/2
— Katerina Sokou (@KaterinaSokou) December 4, 2020
Πέρα από την ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό των βάσεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, ζητείται τέλος έκθεση βιωσιμότητας για το κόστος μίας μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Ως γνωστόν στο νομοσχέδιο ΝDAA περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400.
Tο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους (78 κατά), αρκετές ώστε να παρακαμφθεί ένα πιθανό βέτο του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά την απειλή του βέτο από τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του νομοσχεδίου (μόλις 37 τάχθηκαν κατά) και μαζί με 40 Ρεπουμπλικανούς που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του απερχόμενου προέδρου, κατάφεραν να περάσει ο Νόμος για την Αμυνα του 2021.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News