466
| InTime News / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΝΔ: Χρηματοδoτήθηκαν από τον Πούτιν ελληνικά κόμματα;

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 17:13
|InTime News / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΝΔ: Χρηματοδoτήθηκαν από τον Πούτιν ελληνικά κόμματα;

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 17:13

«Λίγες ημέρες μετά τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν», δήλωσε την Τετάρτη η Νέα Δημοκρατία.

Μερικές ώρες νωρίτερα είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας οι εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον ότι «η Ρωσία έχει μεταφέρει μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 20 χώρες από το 2014» (περισσότερα εδώ).

«Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του ρώσου επιχειρηματία Μαλοφέγιεφ, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα», προσέθεσε το κυβερνών κόμμα και επεσήμανε:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά».

Οι επίμαχες αναφορές του Μητσοτάκη

Παρότι η Ρωσία ενδεχομένως «θα περίμενε μια διαφορετική στάση από την Ελλάδα, λόγω των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του ρωσικού λαού», η χώρα μας «τάχθηκε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τάχθηκε με τον αμυνόμενο, τάχθηκε με το Διεθνές Δίκαιο κι είχε ένα λόγο παραπάνω να το κάνει, διότι γνωρίζουμε κάτι στη γειτονιά μας από επιθετικούς γείτονες οι οποίοι μπορεί να επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία», επανέλαβε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τα παραπάνω, αρχικά, σε απάντηση που έδωσε ερωτηθείς για τις καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης περί «επιβουλών» από το εξωτερικό, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκα (σ.σ. οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών) δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό.

Σήμερα υπάρχουν εκλογές στη Σουηδία. Η Σουηδία, σε θεσμικό επίπεδο, ήδη κινητοποιείται ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ρωσικές παρεμβάσεις στη διαδικασία των εκλογών. Το ίδιο συμβαίνει, σας διαβεβαιώνω, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Διότι, ναι, υπάρχουν και εντός της Ευρώπης κόμματα, δυνάμεις, οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο αυτές τις δυνάμεις να τις υποστηρίξει».

Καθώς και η Ελλάδα, λοιπόν, «εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις –γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται– δεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών».

«Δεν σας λέω κάτι καινούριο, σας λέω πράγματα τα οποία είναι ευρέως γνωστά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και θύμισε: «Εχουμε ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν. Αναφέρονται μάλιστα πολύ αναλυτικά σε αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη διοχέτευση πολύ σημαντικών ποσών μέσω ρώσων ολιγαρχών σε έλληνες εκπροσώπους –σε αυτά συμμετείχαν και έλληνες δημοσιογράφοι– με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...