546
Φωτογραφία από την περίοδο της αγαστής συνεργασίας του κυβερνήτη Τσίπρα με την αμερικανική πρεσβεία. Σήμερα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η χώρα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης | INTIMEnews

ΝΔ: Θα διαψεύσει τώρα και τον Τζέφρι Πάιατ ο κ. Τσίπρας;

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 13:40
Φωτογραφία από την περίοδο της αγαστής συνεργασίας του κυβερνήτη Τσίπρα με την αμερικανική πρεσβεία. Σήμερα, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η χώρα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης
|INTIMEnews

ΝΔ: Θα διαψεύσει τώρα και τον Τζέφρι Πάιατ ο κ. Τσίπρας;

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 13:40

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ (εδώ), ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε έκπληκτος από την καταγγελτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Eλλάδος – ΗΠΑ, καθώς όπως ευγενικά υπενθύμισε, τα κύρια σημεία της είχαν τεθεί επί διακυβέρνησης Τσίπρα.

«Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ», περιέγραψε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Και μπορεί για έναν διπλωμάτη -πόσω μάλλον Αμερικανό- τέτοιου είδους «κυβιστήσεις» (βλ. κωλοτούμπες) να είναι ακατανόητες, στην πολιτική σκηνή της χώρας ωστόσο την τελευταία δεκαετία αποτελούν συχνό φαινόμενο, ξεκινώντας από «επονείδιστα» μνημόνια και τις περίφημες «αυταπάτες» και φθάνοντας μέχρι τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από μερικά χρόνια, που μετατράπηκαν (εδώ) σε καταγγελίες περί συμφωνίας υποτέλειας και «προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου» για τη νέα MDCA.

Mία ημέρα μετά τη συνέντευξη Πάιατ, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να βγει και να διαψεύσει όσα ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη χώρα μας, για να συμπληρώσει σχολιάζοντας τη στάση του έναντι της νέας πενταετούς συμφωνίας:

«Οι Ελληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κυβερνώντος κόμματος:

«Η πενταετής συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε μύδρους μιλώντας για “σοβαρότατες παραχωρήσεις” και για συμφωνία “που δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία”.

»Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ σε συνέντευξή του δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι “οι τέσσερις τοποθεσίες που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ” και ότι “οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί” από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

»Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο Πρέσβης των ΗΠΑ; Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Οι Ελληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

Κατρούγκαλος: «Κανένα πρόβλημα να “εκπλήσσουμε” τον αμερικανό πρέσβη»

Την Πέμπτη, προς απάντηση της… έκπληξης Πάιατ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στα περί «προκεχωρημένου φυλακίου»:

«Ο φίλος πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει “έκπληκτος” για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία για τις βάσεις. Είναι αλήθεια ότι εμείς αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου, στη βάση όμως της αμοιβαιότητας, όχι του “προκεχωρημένου φυλακίου”.

»Συνεπώς ποτέ δεν θα απεμπολούσαμε το δικαίωμα της χώρας μας να διαπραγματεύεται για τις βάσεις, όπως έπραξε, μοναδικός πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την χρήση τους για αόριστη διάρκεια».

«Κανένα πρόβλημα να “εκπλήσσουμε” τον αμερικανό πρέσβη, αν αυτό γίνεται για προστασία των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας», κατέληξε στη δήλωση-απάντησή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...