ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα
Συσπειρώνονται σταδιακά οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης πίσω από το αίτημα να επιστραφούν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία χρήματα από το πλεόνασμα του 2016.
Υστερα από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τα μέτρα και αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία με τους Θεσμούς το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη να αποδοθούν ελαφρύνσεις φόρων ύψους 865 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του 2016 καλώντας τον κ. Τσίπρα «να νομοθετήσει τώρα αυτά τα μέτρα και να αφήσει τις υπεκφυγές».
Ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε το τέταρτο Μνημόνιο ως το χειρότερο όλων τονίζοντας ότι «οι περικοπές συντάξεων 18% και η μείωση αφορολόγητου κάτω από τα 5.900 ευρώ, σημαίνουν από μία μέχρι και τρεις χαμένες συντάξεις για τους συνταξιούχους και 1 χαμένο μισθό για τους μισθωτούς».
Τόνισε ότι «τα υποτιθέμενα αντίμετρά τους είναι ο φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων» προσθέτοντας ότι τα 5,5% πλεονάσματα που θα χρειαστούν για τα αντίμετρά τους, είναι ένας «άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την κοινωνία».
Σ’ αυτό το σημείο των δηλώσεών του κ. Κικίλια στάθηκαν λίγο αργότερα οι κυβερνητικές πηγές για να σχολιάσουν ότι «ο κ. Κικίλιας ισχυρίζεται πως χρειάζεται πλεόνασμα 5,5% για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, την ίδια ακριβώς ώρα που ο τομεάρχης της ΝΔ, κ. Κόνσολας, κάνει λόγο για 4,5%» και να τονίσουν με καυστικό ύφος ότι «χρειάζεται να ανοίξουμε ολόκληρο φροντιστήριο για τη ΝΔ και όχι μόνο για μαθήματα οικονομικών αλλά και για αποτελεσματική αντιπολίτευση».
Αντίστοιχο αίτημα προς την κυβέρνηση για την απόδοση του πλεονάσματος στην κοινωνία έθεσε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Γεννηματά κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και στην κοινωνία των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε «στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες».
Τόνισε ότι με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, η κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει στους έλληνες πολίτες περίπου 1,9 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), τροποποιώντας τον προϋπολογισμό του 2017.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για την αξιοποίηση του ποσού αυτού. Ανάμεσα στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται η ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για την πρόσληψη 200.000 ανέργων μέσω κάλυψής των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην πρωτογενή παραγωγή και στην εστίαση.
Παρότι συντάχθηκε με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη, η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε ότι ο ίδιος και το κόμμα του «δεν ψήφισαν το ΕΦΑΠΑΞ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο».
Βολές προς την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε από την πλευρά της η Ενωση Κεντρώων.
«Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση πέτυχε και κάνει σχέδια για τα επόμενα 6 χρόνια. Η ΝΔ ζητά εκλογές και λέει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Η διχόνοια συνεχίζεται» αναφέρει η ανακοίνωση. «Επιχειρείται νέο πολιτικό κλίμα και η συνεννόηση που κατά βάθος όλη η κοινωνία επιθυμεί, θυσιάζεται στον εγωισμό των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News