705
Χωρίς μετρό και αυτή την Τετάρτη η Αθήνα | INTIMEnews

ΝΔ για απεργία Τετάρτης: Συνδικαλιστές γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια εργαζόμενους και μαθητές

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 08:57
Χωρίς μετρό και αυτή την Τετάρτη η Αθήνα
|INTIMEnews

ΝΔ για απεργία Τετάρτης: Συνδικαλιστές γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια εργαζόμενους και μαθητές

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 08:57

Πλήρη αδιαφορία για την ταλαιπωρία εργαζομένων και υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων καταλογίζει στις συνδικαλιστικές ηγεσίες στις συγκοινωνίες η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη – ημέρα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου.

Με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, οι συνδικαλιστές αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, ενώ για μία ακόμη φορά, τονίζεται, δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στις απεργίες αυτές που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας

Σύμφωνα με τον νόμο, σημειώνεται, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να κηρυχθεί μόνο με τήρηση τετραήμερης προθεσμίας, ενώ και για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετρό και λεωφορείων, ισχύει η τετραήμερη προθεσμία για την κήρυξη απεργίας, όπως και ότι η απεργία πρέπει να κηρυχθεί από γενική συνέλευση του συνδικάτου τους.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι απεργία προκήρυξε και η ΑΔΕΔΥ (μετατρέποντας την αρχική απόφαση για στάση εργασίας) μολονότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τον δημόσιο τομέα!

Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν οι απεργίες είναι νόμιμες ή παράνομες και καταχρηστικές, καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς, όλα αυτά, όμως, επιβεβαιώνουν τη σημασία και την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Χωρίς μετρό όλη την ημέρα και χωρίς λεωφορεία ως τις 9 το πρωί, εκτός από τα βασανιστήρια στα οποία θα υποβληθούν και πάλι τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας για να πάνε στις δουλειές τους, τίθεται σε κίνδυνο η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι τα παιδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα ως τις 8 π.μ.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής.

Ανάλογη είναι η εικόνα για την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας για την Τετάρτη. Η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή είχε προκηρύξει στάση εργασίας με την οποία θα μπορούσε να δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας παρότι δεν την αφορά καθώς δεν ρυθμίζει τα του Δημόσιου τομέα! Ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη. Το εύλογο ερώτημα είναι, τι θα πετύχει περισσότερο εκτός από το να ταλαιπωρήσει μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές και γονείς;

Σημειώνεται ότι το προεδρείο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την απεργία!

Εν πάση περιπτώσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στις απεργίες αυτές που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας.

Τέλος, είναι περιττό να αναφέρουμε ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών. Σύμφωνα με τον νόμο, όπως ισχύει σήμερα, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να κηρυχθεί μόνο με τήρηση τετραήμερης προθεσμίας. Για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετρό και λεωφορείων ισχύει επίσης η τετραήμερη προθεσμία για την κήρυξη απεργίας όπως και το ότι η απεργία πρέπει να κηρυχθεί από γενική συνέλευση του συνδικάτου τους.

Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν οι απεργίες είναι νόμιμες ή παράνομες και καταχρηστικές, δεδομένου ότι γίνονται σε περίοδο εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο και θα ταλαιπωρήσουν τους μαθητές υπέρμετρα, σε σχέση με το όποιο όφελος διεκδικούν να πετύχουν οι απεργοί.

Όλα τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν τη σημασία και την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη στάση του έναντι της απεργίας ήρθε με ένα ακόμα κάλεσμα συμμετοχής (δείτε κάτω τη σχετική ανάρτηση στο Twitter). Tην Τετάρτη 16/6 απεργούμε – Ολοι και όλες στο Σύνταγμα στις 18.00, είναι το σύνθημα που εξέπεμψε η Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News