642
Ο Τιμ Σάντοκ και η τετράποδη Μπέλα, επιβίωσαν για εβδομάδες στη θάλασσα τρώγοντας ωμό ψάρι και πίνοντας νερό της βροχής | Twitter/@9 NEWS

Ναυαγός και το σκυλί του επέζησαν στη μέση του Ειρηνικού για δύο μήνες!

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2023, 19:21
Ο Τιμ Σάντοκ και η τετράποδη Μπέλα, επιβίωσαν για εβδομάδες στη θάλασσα τρώγοντας ωμό ψάρι και πίνοντας νερό της βροχής
|Twitter/@9 NEWS

Ναυαγός και το σκυλί του επέζησαν στη μέση του Ειρηνικού για δύο μήνες!

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2023, 19:21

Η περίπτωσή του θυμίζει το σενάριο της βραβευμένης ταινίας «Ναυαγός», με τον Τομ Χανκς. Ενας αυστραλός ναύτης επέζησε δύο μήνες στον Ειρηνικό Ωκεανό, τρώγοντας ωμά ψάρια και πίνοντας νερό της βροχής. Οι γιατροί που τον φροντίζουν λένε ότι η κατάστασή του είναι «σταθερή και πολύ καλή».

Ο Τιμ Σάντοκ και η σκυλίτσα του, Μπέλα, διασώθηκαν αφού πέρασαν δύο μήνες στο νερό. Είχε ξεκινήσει από τις ακτές του Μεξικού τον Απρίλιο με το καταμαράν του, σκοπεύοντας να πλεύσει προς τη Γαλλική Πολυνησία, χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικά. Ομως, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του ταξιδιού, μια βίαιη καταιγίδα διέλυσε τα ηλεκτρονικά του σκάφους.

Ο 51χρονος ναύτης κατάφερε να μείνει ζωντανός πιάνοντας και τρώγοντας ωμά ψάρια, συλλέγοντας το νερό της βροχής και προστατευόμενος από τον ήλιο, μέσα στο καταμαράν. Τελικά εντοπίστηκε από ένα ελικόπτερο που επιχειρούσε με μια μηχανότρατα, και διασώθηκε μετά από δύο μήνες φυγής, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

Οταν περισυλλέχτηκε, ο Σάντοκ, από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, έμοιαζε με τον άγριο, γενειοφόρο χαρακτήρα του Τομ Χανκς στην επιτυχημένη ταινία του 2000. Είχε μια μεγάλη θαμνώδη γενειάδα και φορούσε δύο καπέλα για να προστατευτεί από  τον ήλιο. «Μπορώ να μάθω το όνομά σου σε παρακαλώ;» ένας διασώστης τον ρωτά σε πλάνα από το συμβάν. «Είμαι ο Τιμ Σάροκ, είμαι από την Αυστραλία», απαντά, μπερδεύοντας την προφορά του ονόματός του.

Αυτός και το σκυλί του μεταφέρθηκαν στην ψαρότρατα και του παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα. «Εχω περάσει μια πολύ δύσκολη δοκιμασία στη θάλασσα», είπε στο 9News, ένα αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο. «Απλώς χρειάζομαι ξεκούραση και καλό φαγητό, γιατί είμαι πολύ καιρό μόνος στη θάλασσα. Κατά τα άλλα, είμαι πολύ καλά στην υγεία μου».

Ο Σάντοκ είναι σε αξιοσημείωτα καλή φυσική κατάσταση, παρά τη δοκιμασία του, που διήρκεσε εβδομάδες, λέει ένας ειδικός στην επιβίωση των ωκεανών. «Είναι ένας συνδυασμός τύχης και ικανότητας», σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικ Τίπτον. «Και του να γνωρίζεις, για παράδειγμα, όπως έκανε ο Τιμ, ότι κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας πρέπει να προστατεύει κανείς τον εαυτό του, γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται όταν κινδυνεύει να αφυδατωθεί, είναι να ιδρώνει».

Η κατάσταση του Τιμ Χάντοκ μόλις διασώθηκε, ήταν αντίστοιχη εκείνης του χαρακτήρα του Τομ Χανκς, στη βραβευμένη ταινία «Ναυαγός» (9 News)

Το γεγονός ότι η μηχανότρατα και το ελικόπτερο της βρήκαν το καταμαράν στη μέση του ωκεανού, ήταν σαν να να βρίσκουν μια «βελόνα σε μια θημωνιά χόρτου». «Οι άνθρωποι πρέπει να εκτιμήσουν πόσο μικρό είναι το σκάφος, και πόσο απέραντος είναι ο Ειρηνικός. Οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος είναι πολύ μικρές», εξηγεί ο Τίπτον.

Η μηχανότρατα φέρνει τον Σάντοκ και τη σκυλίτσα του πίσω στην ξηρά, στις ακτές του Μεξικού. Ο καθηγητής Τίπτον παρομοιάζει την ιστορία με μια πραγματική εκδοχή του «Ναυαγού», και λέει ότι η συντροφικότητα της Μπέλα ήταν μια τεράστια βοήθεια για αυτόν.

Σε μια φαινομενικά απελπιστική κατάσταση, η ψυχική πειθαρχία είναι επίσης το κλειδί, λέει ο καθηγητής. «Το να έχεις ένα πλάνο, να μεριμνάς για νερό και φαγητό, είναι τα πραγματικά μυστικά για μακρινά ταξίδια επιβίωσης. Φανταστείτε πόσο σκοτεινά και μοναχικά θα ένιωθε κάποιος εκεί έξω τη νύχτα».

Ο Σάντοκ εργαζόταν στον κλάδο της πληροφορικής, πριν αποσυρθεί και ασχοληθεί με το περπάτημα και την ιστιοπλοΐα. Οι φίλοι του λένε ότι πάντα έψαχνε για μια νέα πρόκληση. «Εχει κάποια χρήματα, βαριέται και κάνει νέα πράγματα», αποκαλύπτει ένας γνωστός του.

Πρόκειται, πάντως, για αυθεντική περίπτωση επιζήσαντα της ζωής. Πριν από είκοσι χρόνια, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου. Λέει ότι κατάφερε να νικήσει την ασθένεια με περιόδους νηστείας, και δίαιτας με ωμή τροφή – κατά ειρωνικό τρόπο, με ένα καθεστώς παρόμοιο του οποίου επέζησε κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που έπλεε στη θάλασσα.

«Οταν η υγεία μου ήταν σε κρίσιμο στάδιο, η διατροφή μου περιλάμβανε πολλή νηστεία, χυμούς και smoothies. Θυμάμαι ότι πέρασα πάνω από τρεις μήνες ζώντας αποκλειστικά με χυμό πράσινου λαχανικού, σε κάποιο στάδιο», είχε πει σε έναν ιστότοπο που επικεντρώνεται στα ωμά φαγητά, και ονομάζεται «The Raw Food Kitchen».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...