383
Καρέ από τις πολύωρες επιχειρήσεις ανάσυρσης των σορών των θυμάτων του ναυαγίου | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ναυάγιο στη Σικελία: Ξεκινά έρευνα για ανθρωποκτονία

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 14:55
Καρέ από τις πολύωρες επιχειρήσεις ανάσυρσης των σορών των θυμάτων του ναυαγίου
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ναυάγιο στη Σικελία: Ξεκινά έρευνα για ανθρωποκτονία

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2024, 14:55

Η εισαγγελία της Σικελίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά το ναυάγιο του γιοτ «Βayesian» του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι ανάμεσά τους ο ίδιος και η 18χρονη κόρη του.

«Βρισκόμαστε στην αρχική φάση. Σε αυτό το στάδιο, συγκεκριμένα επειδή η έρευνα μπορεί να εξελιχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν αποκλείουμε τίποτα» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Αμπρότζιο Καρτόζιο, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος συγκεκριμένου προσώπου.

Διευκρίνισε, δε, ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα του «Βayesian» δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ιταλία μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία θα διαρκέσει καιρό.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε τα ονόματα των θυμάτων. Το πρώτο πτώμα που ανασύρθηκε από το «Bayesian» ήταν αυτό του σεφ του γιοτ, του Ρεκάλντο Τόμας. Τέσσερα θύματα εντοπίστηκαν στις 21 Αυγούστου: ο Τζόναθαν Γουίλιαμ Μπλούμερ και η σύζυγός του όπως και ο Κρίστοφερ Μορβίλο και η σύζυγός του. Το πτώμα του Μάικ Λιντς ανασύρθηκε στις 22 Αυγούστου και την Παρασκευή αυτό της κόρης του Χάνα.

Υπενθυμίζεται πως το πολυτελές γιοτ των 56 μέτρων βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν στην περιοχή ξέσπασε καταιγίδα. Κατάφεραν να σωθούν 15 άνθρωποι, από τους οποίους οι έξι ήταν επιβάτες.

Το ναυάγιο του «Bayesian» βρίσκεται πλέον σε 50 μέτρα βάθος και σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το λιμάνι Πορτιτσέλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Ο Ραφαέλε Μακάουντα, επικεφαλής των λιμενικών αρχών του Παλέρμο, δήλωσε πως το χρονοδιάγραμμα της ανάσυρσης του γιοτ από τον βυθό της θάλασσας δεν ήταν σαφές, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Συμπλήρωσε ότι το γιοτ είχε λάβει άδεια να παραμείνει αρόδου στην περιοχή όπου βυθίστηκε. «Δεν υπήρχε προειδοποίηση για καταιγίδα εκείνο το βράδυ», εξήγησε ο Μακάουντα.

Ωστόσο η ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το «Bayesian», όταν άλλα σκάφη που βρίσκονταν κοντά του δεν υπέστησαν ζημιές, προκαλεί ερωτήματα, όπως το αν αν η καρίνα του γιοτ, η οποία αποτελεί αντίβαρο στο τεράστιο κατάρτι του, ήταν ανεβασμένη ή κατεβασμένη την ώρα του συμβάντος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Ραφαέλε Καμαράνο δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ιταλίας έχει επιβεβαιώσει ότι η πιθανότερη αιτία για τη βύθιση του γιοτ είναι οι καιρικές συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθούν νεκροψίες – νεκροτομές στα θύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...