370
φωτ.αρχείου | Intime

Ναυάγιο με 11 μετανάστες νεκρούς στα Αντικύθηρα

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 20:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/12/2021, 13:56
φωτ.αρχείου
|Intime

Ναυάγιο με 11 μετανάστες νεκρούς στα Αντικύθηρα

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 20:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/12/2021, 13:56

Ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη ο απεγκλωβισμός 90 ατόμων (52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 παιδιά) από τη βραχονησίδα Πρασονήσι, βόρεια των Αντικυθήρων, μετά την προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες, την Τετάρτη, στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 100 άτομα.

Από την προσάραξη του ιστιοφόρου έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα (εννέα γυναίκες και δύο άνδρες), οι σοροί των οποίων περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή από πλωτό σκάφος του λιμενικού.

Οι σοροί των μεταναστών περισυνελέγησαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού με τη βοήθεια υποβρύχιας έρευνας από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού που πραγματοποιήθηκε εντός του ιστιοφόρου που βρίσκεται βυθισμένο στο σημείο της προσάραξης.

Οι διασωθέντες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ενώ στη θαλάσσια περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται, με τη συδρομή και κλιμακίου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες κάλεσαν χθες σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, αναφέροντας ότι στο σκάφος επιβαίνουν περίπου 100 άτομα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Το ιστιοφόρο που μετέφερε τους μετανάστες, φέρεται να είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που θα μεταφερθούν για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι διασωθέντες.

Στην επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού των μεταναστών συμμετείχαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, δύο πλωτά του λιμενικού σώματος και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών έπνεαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ.

Τρία ναυάγια σε 72 ώρες

Αυτό ήταν το δεύτερο ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη, βυθίστηκε σκάφος ανοιχτά της Φολεγάνδρου, με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Διασώθηκαν μόνο 13 άτομα από το λιμενικό, ενώ στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 30-50 άτομα. Οι διασωθέντες, καθώς και μία σορός που βρέθηκε στη θάλασσα, έχουν μεταφερθεί στη Σαντορίνη.

Στο μεταξύ, ένα δεύτερο ιστιοπλοϊκό με μετανάστες εντοπίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην περιοχή του Γερολιμένα, στη Μάνη. Προσάραξε σε μικρή απόσταση από τη στεριά. Οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδοποιήθηκαν από κάτοικο της περιοχής ότι σκάφος με μετανάστες έχει ακινητοποιηθεί κοντά στη στεριά.

Το Λιμενικό μετέφερε στη στεριά 92 μετανάστες (όλοι άνδρες, οι 54 ανήλικοι, οι περισσότεροι από την Αίγυπτο). Οι διασωθέντες ανέφεραν ότι οι τρεις διακινητές εγκατέλειψαν το σκάφος και διέφυγαν. Εγιναν έρευνες από αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ, οι οποίοι τους εντόπισαν σε κοντινή απόσταση. Πρόκειται για τούρκους υπηκόους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...