266
| Shutterstock

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 18:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/08/2023 20:55

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για τις ευχές στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2023, 18:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/08/2023 20:55

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η κίνηση της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) να αναρτήσει την Τετάρτη σε λογαριασμό της στα social media συγχαρητήριο μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της «Ημέρας Νίκης», γνωστής και ως Ημέρας Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί επίσημη αργία της γειτονικής χώρας.

Η «Ημέρας Νίκης», η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, τιμά την επέτειο της νίκης στη μάχη του Ντουμλουπινάρ (30 Αυγούστου 1922), της επίθεσης των κεμαλικών δυνάμεων και την ήττα του ελληνικού Στρατού στο μικρασιατικό μέτωπο.

Στο επίμαχο μήνυμα της LANDCOM, η οποία εδρεύει στη Σμύρνη, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί».

Σε συνέχεια των παραπάνω, και κατόπιν άμεσων οδηγιών του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα «απάντησε» στέλνοντας γραπτό διάβημα στη Γενική Γραμματεία της Συμμαχίας για τη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων προς την Τουρκία.

Οπως σημείωσαν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, η σύνδεση της εθνικής ημέρας ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» στο διάβημα.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρόμοιο μήνυμα είχε αναρτηθεί από τη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση στη Σμύρνη και στις 30 Αυγούστου του 2022, ωστόσο η ανάρτηση αυτή «κατέβηκε» μετά την τότε ελληνική αντίδραση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...