938
Στρατιώτης των αυτονομιστών του Λουχάνσκ ψηφίζει στο δημοψήφισμα | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η Δύση καταδικάζει τα «εικονικά δημοψηφίσματα» των Ρώσων στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 12:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/09/2022 21:00
Στρατιώτης των αυτονομιστών του Λουχάνσκ ψηφίζει στο δημοψήφισμα
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η Δύση καταδικάζει τα «εικονικά δημοψηφίσματα» των Ρώσων στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 12:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/09/2022 21:00

Σειρά ηγετών της Δύσης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν, μεμονωμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία, παρότι δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, οι G7, η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό. Η παρωδία των δημοψηφισμάτων του Πούτιν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ξεκίνησε την Παρασκευή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόσθετο οικονομικό κόστος στη Ρωσία, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα προχωρήσει στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών, ανακοίνωσε το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της ίδιας ημέρας ο Λευκός Οίκος. «Γνωρίζουμε ότι (τα αποτελέσματα) θα παραποιηθούν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Οι ηγέτες των χωρών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με τον Λευκό Οίκο, καταδίκασαν τα «ψευδοδημοψηφίσματα» στο Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα δημοψηφίσματα που φαίνεται ότι είναι ένα βήμα προς την προσάρτηση στη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δήθεν προσάρτηση, εάν γίνει», υπογράμμισε η Ομάδα των Επτά και δήλωσε επίσης έτοιμη να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα.

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», ανέφερε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δική του δήλωση για τις εξελίξεις.

Το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ προσέθεσε ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίωνσης για τη μερική επιστράτευση, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας». Απέναντι στα παραπάνω «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», επεσήμανε η Συμμαχία.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα “δημοψηφίσματα” που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς για την επίσπευση του στησίματος των καλπών.

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε, από την πλευρά του, την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τους «27» σε βάρος της Ρωσίας έπειτα από αυτή που χαρακτήρισε «νέα κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το βράδυ της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου.

Το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή «απάτη» τα δημοψηφίσματα, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι απειλούνται με τιμωρίες εάν δεν ψηφίσουν σε αυτά. Την Παρασκευή οι Ουκρανοί έδωσαν μία ακόμη «απάντηση» στη Μόσχα, συνεχίζοντας την αντεπίθεσή τους στα ανατολικά της χώρας και συγκεκριμένα στο Ντονέτσκ, μία από τις περιοχές όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές διενεργούν εκλογές για την προσάρτιση της περιοχής στη Ρωσία.

Μήνυμα και από το Πεκίνο ότι η «εδαφική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή»

Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Νέα Υόρκη για να τον διαβεβαιώσει ότι το Πεκίνο καλεί σε σεβασμό «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», όπως μετέδωσαν τα κινεζικά ΜΜΕ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν την Παρασκευή στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια συνάντηση τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι στον ουκρανό ομόλογό του. «Οι νόμιμες ανησυχίες όλων των πλευρών σε σχέση με την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Η συνάντηση αποτελεί ένδειξη ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ισορροπήσει περισσότερο την θέση του, η οποία επισήμως ήταν «ουδέτερη», αλλά εθεωρείτο μέχρι σήμερα ότι έκλινε προς την Μόσχα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP.

«Η Κίνα φρόντιζε πάντα να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να μένει με σταυρωμένα χέρια, χωρίς να ρίχνει λάδι στην φωτιά ή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς ίδιον όφελος», διαβεβαίωσε εξάλλου τον Ντμίτρο Κουλέμπα ο Γουάνγκ Γι .

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο λογαριασμός του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter ανάρτησε την φωτογραφία της χειραψίας ανάμεσα στους δύο, με φόντο την ουκρανική και την κινεζική σημαία. «Ο ομόλογός μου επαναδιατύπωσε τον σεβασμό της Κίνας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και την άρνηση της προσφυγής στην βία ως μέσο για την επίλυση των διαφορών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο, το οποίο έχει έρθει πιο κοντά με τη Ρωσία λόγω της κοινής αντιπαράθεσης τους με τις ΗΠΑ, αρνήθηκε να καταδικάσει δημόσια την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, το Πεκίνο διατύπωσε προς την Μόσχα «ερωτηματικά και ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο, όπως αναγκάσθηκε να παραδεχθεί στην σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αυτήν την εβδομάδα η Κίνα επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...