292
Με την άσκηση «Steadfast Defender 2024» η διοίκηση του ΝΑΤΟ προβάρει τη «μεγάλη απάντηση» στη ρωσική απειλή | Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

ΝΑΤΟ: H «μεγάλη απάντηση» στη ρωσική απειλή

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 20:28
Με την άσκηση «Steadfast Defender 2024» η διοίκηση του ΝΑΤΟ προβάρει τη «μεγάλη απάντηση» στη ρωσική απειλή
|Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

ΝΑΤΟ: H «μεγάλη απάντηση» στη ρωσική απειλή

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 20:28

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει μεγάλη στρατιωτική άσκηση που θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, έγραψε η Corriere della Sera. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Steadfast Defender 2024». Η άσκηση αυτή θα αρχίσει από εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, με τη συμμετοχή 90.000 στρατιωτών και την ανάπτυξη των πλέον εξελιγμένων πολεμικών μέσων σε γη, νερό και αέρα.

Θα είναι ένα είδος πρόβας για το πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά τυχόν ρωσική επίθεση σε κάποια ΝΑΤΟϊκή χώρα. Φυσικά, θα συμμετάσχουν Αμερικανοί που θα προσγειωθούν στην Ευρώπη ειδικώς για την άσκηση και, βέβαια, οι απαραίτητοι Βρετανοί (περίπου 20.000 στρατιωτικοί, άνδρες και γυναίκες).

Δεν είναι ακόμη σαφές πού ακριβώς θα γίνουν οι ΝΑΤΟϊκοί ελιγμοί. Πηγές στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, μιλούν με ασάφεια περί μιας «τεράστιας έκτασης στα κεντροανατολικά», η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Γερμανίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, χωρίς να αποκλείουν και γειτνίαση με τον λεγόμενο «Διάδρομο Suwalki», τη στενή λωρίδα γης που ενώνει τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία.

Συνεπώς, δεν είναι άσχετο με τον επιτελικό σχεδιασμό και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, περί αναμενόμενης από τους Ρώσους «επίθεσης στον ‘‘Διάδρομο Suwalki’’», το οποίο έσπευσε να γελοιοποιήσει η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά τη συγκεκριμένη ρωσική στάση, οι ΝΑΤΟϊκοί εγκέφαλοι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους την πιθανότητα της ρωσικής απειλής, έγραψαν οι Ιταλοί. Ο αμερικανός στρατηγός Κρις Κάβολι, διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι «η άσκηση θα δείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ευρώπη», ενώ ο ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, είπε ότι «οι Δυτικές χώρες πρέπει πλέον να περιμένουν το απροσδόκητο και ανέλπιστο, έτσι οφείλουν να καταστήσουν ετοιμοπόλεμο το ΝΑΤΟ, αφού τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...