647
Η Νάταλι Τότσι θυμήθηκε ξαφνικά τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» στα τέλη της δεκαετίας του '90 | Flickr / Belgrade Security Forum

Η σύμβουλος του Μπορέλ κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για macho πολιτική στην Ανατ. Μεσόγειο!

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 15:21
Η Νάταλι Τότσι θυμήθηκε ξαφνικά τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» στα τέλη της δεκαετίας του '90
|Flickr / Belgrade Security Forum

Η σύμβουλος του Μπορέλ κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για macho πολιτική στην Ανατ. Μεσόγειο!

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 15:21

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι παλιά διαμάχη για την κυριαρχία και την ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η Ελλάδα και η Τουρκία κάνουν στην άκρη τις macho πολιτικές και ανακαλύψουν ξανά το πνεύμα της διπλωματίας των σεισμών του 1999».

Οχι, δεν πρόκειται για το σχόλιο από κάποιον τρίτο παρατηρητή της ελληνοτουρκικής διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο, ή για την τοποθέτηση κάποιου εκ των –όχι και τόσο ουδέτερων– «τουρκολόγων» του Twitter.

Eίναι το tweet (δείτε το κάτω) που επέλεξε να κάνει, στη γνωστή λογική των «ίσων αποστάσεων», η Νάταλι Τότσι, ειδική σύμβουλος του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Του ανθρώπου που υποτίθεται ότι ετοίμασε τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξαιτίας της επιθετικής της συμπεριφοράς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο…

Τι ακριβώς είπε η κυρία Τότσι (η οποία, πέρα από την ιδιότητα του συμβούλου στις Βρυξέλλες, τυγχάνει να είναι μεταξύ των τακτικών συνομιλητών του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου); Οτι η ευθύνη για το σκηνικό έντασης των τελευταίων εβδομάδων στην Ανατολική Μεσόγειο μοιράζεται εξίσου σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς αμφότερες οι χώρες ακολουθούν «macho» συμπεριφορές (πιο λαϊκά, νταηλίκια) στην περιοχή.

Κάνοντας ότι δεν είδε την έξοδο του μισού τουρκικού στόλου ως συνοδεία του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ενώ στην Τουρκία έφθασαν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Καστελόριζο, η σύμβουλος Τότσι διέκρινε την ίδια ευθύνη σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ που επαναλαμβάνει μονότονα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την επίλυση της διμερούς διαφοράς των θαλάσσιων ζωνών, και στην Τουρκία του νεο-οθωμανισμού του Ερντογάν που αμφισβητεί μονομερώς διεθνείς συνθήκες, την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τα σύνορα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως ήταν επόμενο, η απλουστευτική και πρόχειρη –για την ιδιότητά της– τοποθέτηση της κυρίας Τότσι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, την ώρα μάλιστα που μένει να αποδειχθεί αν η Αγκυρα θα ακολουθήσει την οδό της έμπρακτης αποκλιμάκωσης ή αυτή των –ήδη αποφασισμένων στα όργανα της ΕΕ– κυρώσεων.

Κληθείς να σχολιάσει το «τιτίβισμα» Τότσι, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το unfair της συμβούλου του Μπορέλ έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις που δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι απόψεις και οι θέσεις που μεταφέρονται από τον ύπατο εκπρόσωπο σχηματίζονται στις συζητήσεις με τα κράτη-μέλη. Η κυρία Τότσι δεν χαράζει πολιτική για την ΕΕ, είναι ειδική σύμβουλος, μεταξύ άλλων ευθυνών που έχει, και οι παρατηρήσεις της είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της ΕΕ, δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις και τις θέσεις του ύπατου εκπροσώπου», θέλησε να διευκρινίσει ο κ. Στάνο.

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που παρατηρούσαν ότι η δήλωση Τότσι αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της εμφανώς κατώτερης των περιστάσεων αντιμετώπισης που έχει ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσφατα, άλλωστε, στο Gymnich του Βερολίνου, όπου υιοθετήθηκε η λίστα των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η ελληνική διπλωματική αποστολή έδωσαν μάχη προκειμένου να αλλάξει η τελική δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά πληροφορίες, στην αρχική δήλωση Μπορέλ γινόταν λόγος για «τουρκικά αντίμετρα», ενώ δίπλα στις προτροπές για διμερή διάλογο, Αθήνα και Αγκυρα εμφανίζονταν και πάλι να έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση  στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. σε μία απόδειξη ότι ο ρόλος Τότσι δεν είναι αυτός μίας απλής συμβούλου).

Τελικά, στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας και ο κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τον πρώην γερμανό πρεσβευτή στην Ελλάδα και νυν διευθυντή στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, Γενς Πλότερ, και τον αναπληρωτή διευθυντή του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, επέφεραν ουσιαστικές αλλαγές στην τελική δήλωση Μπορέλ.

Η Νάταλι Τότσι, όμως, επέμεινε. Εξ ου και το tweet της 1ης Σεπτεμβρίου για την «ίση ευθύνη» στις «macho πολτικές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...