571
Χαμογελούν ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σούνι Γουίλιαμς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πριν μάθουν πότε θα επιστρέψουν σπίτια τους | NASA

NASA: Οκτώ μήνες αντί για οκτώ ημέρες θα παραμείνουν στο Διάστημα οι δύο αστροναύτες

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 13:19
Χαμογελούν ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σούνι Γουίλιαμς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πριν μάθουν πότε θα επιστρέψουν σπίτια τους
|NASA

NASA: Οκτώ μήνες αντί για οκτώ ημέρες θα παραμείνουν στο Διάστημα οι δύο αστροναύτες

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 13:19

Αφησαν πίσω τους τη Γη για οκτώ ημέρες. Ή έτσι νόμιζαν τουλάχιστον, όταν ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σούνι Γουίλιαμς εκτοξεύτηκαν από το Κέιπ Κανάβεραλ στις 5 Ιουνίου για ένα ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όταν έφτασαν εκεί όμως, μία δυσλειτουργία στο διαστημόπλοιό τους, το Boeing Starliner, τους καθήλωσε στο Διάστημα.

Χθες, η NASA ανακοίνωσε ότι αν δεν επιλυθεί νωρίτερα το πρόβλημα, θα επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο του 2025 με το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συζητά με τη SpaceX πιθανά σχέδια για να αφήσει δύο θέσεις κενές στην επόμενη αποστολή του Crew Dragon, η οποία και αυτή καθυστέρησε κατά ένα μήνα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, καθώς η NASA και η Boeing εξακολουθούν να αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα φέρουν τους δύο αστροναύτες πίσω.

Το τεχνικό πρόβλημα εντοπίζεται στο σύστημα προώθησης του Starliner, κάτι που καθιστά αδύνατη την πτήση του με ασφάλεια.

Εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε ότι αν η NASA αποφασίσει να αλλάξει την αποστολή του Starliner, η εταιρεία «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφώσει το σκάφος για επιστροφή χωρίς πλήρωμα».

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός – NASA

Η χρήση ενός σκάφους της SpaceX για την επιστροφή αστροναυτών που η Boeing είχε προγραμματίσει να φέρει πίσω με το Starliner, θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τον αεροδιαστημικό κολοσσό που αγωνίζεται εδώ και χρόνια να ανταγωνιστεί τη SpaceX του Ελον Μασκ.

Το Starliner βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 63 από τις 90 ημέρες που μπορεί να παραμείνει εκεί και είναι σταθμευμένο στην ίδια αποβάθρα την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Crew Dragon για να αποβιβάσει το επόμενο πλήρωμα.

Η εκτόξευση του Crew-9 της SpaceX είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου. Η NASA λέει τώρα ότι η αποστολή θα αναχωρήσει μετά τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Boeing δήλωσε τον Ιούλιο ότι μετά από εντατικές δοκιμές στο έδαφος, οι μηχανικοί εντόπισαν προβλήματα εντός του Starliner, συμπεριλαμβανομένης της αιφνίδιας δυσλειτουργίας των προωθητήρων και των διαρροών ηλίου.

Σε δήλωσή της στις 2 Αυγούστου, η εταιρεία ανέφερε ότι «εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Starliner θα επιστρέψει με πλήρωμα».

Σύμφωνα με τον Guardian, έχουν έρθει στο φως συγκρούσεις μεταξύ των επικεφαλής της NASA και της Boeing. Ορισμένοι από τους επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας διαφωνούν με το σχέδιο της Boeing να φέρει πίσω τους αστροναύτες με το Starliner και αμφισβητούν ότι είναι σωστά τα στοιχεία που τους ανακοίνωσε η εταιρεία από τις δοκιμές.

Σε συνέντευξη Τύπου, αξιωματούχοι της NASA είπαν ότι άκουσαν πολλούς ειδικούς, αλλά δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση. Στη συνέντευξη δεν υπήρχε στέλεχος της Boeing.

Ειδικοί δήλωσαν στον Guardian ότι δεν ήταν ασυνήθιστο ή απροσδόκητο να παρουσιαστούν προβλήματα σε πειραματική διαστημική πτήση.

«Ορίζεται ως δοκιμαστική αποστολή, λέγεται δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα και ένας από τους στόχους της είναι να αντιμετωπίζει μη προγραμματισμένα ζητήματα», δήλωσε ο Τζέρι Στόουν, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών.

Οι δύο αστροναύτες τον Απρίλιο στο Κέιπ Κανάβεραλ, πριν το ταξίδι τους – REUTERS/Joe Skipper

Αλλά το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Boeing, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων με την ασφάλεια των αεροσκαφών της.

Οι μέχρι τώρα δοκιμές της Boeing έδειξαν ότι τέσσερις από τους προωθητήρες του Starliner είχαν αποτύχει τον Ιούνιο επειδή υπερθερμάνθηκαν και απενεργοποιήθηκαν αυτόματα, ενώ άλλοι προωθητήρες που πυροδοτήθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια των δοκιμών, εμφανίστηκαν πιο αδύναμοι από το κανονικό λόγω δυσλειτουργίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...