Η ανησυχία αυξάνεται για τον κίνδυνο έκρηξης σε μια εκτεταμένη ηφαιστειακή περιοχή κοντά στη Νάπολη μετά τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 40 ετών, που σημειώθηκε την Τετάρτη.
Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι το μέγεθος και οι επιπτώσεις της θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι αντίστοιχο συμβάν στον Βεζούβιο.
Η σεισμική δραστηριότητα στα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei), ένα σύνολο αρχαίων ηφαιστειακών κρατήρων –όπου κατά τη μυθολογία, ο Ηρακλής σκότωσε τους Γίγαντες– έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, περισσότερες από 80 δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή με τη μεγαλύτερη στα 4,2 Ρίχτερ.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, προς το παρόν δεν βλέπουμε τέλος», δήλωσε ο Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας.
Ο ίδιος είπε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να σταματήσει η δραστηριότητα, όπως έγινε μετά από μια μακρά περίοδο αναταραχής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ το χειρότερο θα ήταν μια ηφαιστειακή έκρηξη παρόμοια με την τελευταία του 1538, η οποία δημιούργησε μια σειρά από μικρούς λόφους και κρατήρες.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε. «Σε περίπτωση έκρηξης, δεν ξέρουμε πότε και πού θα μπορούσε να συμβεί. Όσο μικρή και αν είναι, θα προκαλούσε κοινωνική αναταραχή».
Η περιοχή φιλοξενεί τουλάχιστον 360.000 ανθρώπους σε επτά τοποθεσίες που κινδυνεύουν από πιθανή έκρηξη, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος της Νάπολης.
Σε αντίθεση με το κοντινό κωνικό όρος Βεζούβιος, η μεγάλη έκρηξη του οποίου το 79 μ.Χ. κατέστρεψε τις αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο, τα Φλεγραία Πεδία είναι μια καλντέρα διαμέτρου περίπου 13 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μία κοιλότητα, πολύ πιο ενεργή από τον Βεζούβιο, που σχηματίστηκε πριν από 39.000 χρόνια μετά από έκρηξη η οποία την άδειασε από μάγμα.
una simulazione mostra cosa accadrebbe in caso di eruzione dei #CampiFlegrei pic.twitter.com/8i47DdYoxH
— Asteri-X (@ilgallico50Ac) September 28, 2023
Χιλιάδες μικροί σεισμοί από τη δεκαετία του 1950 έχουν αποδυναμώσει την καλντέρα, τη λεκάνη στην κορυφή του ηφαιστείου, καθώς η πίεση κάτω από αυτήν αυξάνεται, ωριμάζοντας τις συνθήκες για μια ρήξη, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από κοινού από ακαδημαϊκούς του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας και του University College του Λονδίνου (UCL) τον Ιούνιο.
Have you ever heard about the #campiFlegrei in Italy???
No? You will soon know 🙄
This #supervolcano will #erupt sooner than everybody can imagine… 🙄
Maybe a matter of months or a few years.If so, all the actual problems in the world will no longer be relevant 🤷♂️ pic.twitter.com/5ujeLsL69l
— Stable Plague (@KING_sez) September 24, 2023
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο πλησιάζει στο «σημείο θραύσης» και βρίσκεται σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ποτσουόλι, έχει ανυψωθεί κατά τρία μέτρα από τη δεκαετία του 60, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Ο Τζουζέπε Ντε Νατάλε, διευθυντής του INGV, δήλωσε ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος ισχυρών δονήσεων», προσθέτοντας ότι είχε γράψει στο δημοτικό συμβούλιο της Νάπολης στις 18 Σεπτεμβρίου, προτείνοντας να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας στα δημόσια κτίρια, ξεκινώντας από τα σχολεία και τα νοσοκομεία, και να τεθούν σε ισχύ διαδικασίες εκκένωσης, αν χρειαστεί.
🌋 The Phlegraean Fields, Europe's largest supervolcano near Naples, are showing increased seismic activity. Reports vary on the risk level, but experts say an eruption isn't imminent. Let's stay informed, not alarmed. 🇮🇹🔍 #CampiFlegrei #VolcanoWatch pic.twitter.com/lzbrWLksvJ
— Mirko Grewing (@MirkoGrewing) September 22, 2023
Ο σεισμός της Τετάρτης, ο οποίος έγινε αισθητός στη Ρώμη, προκάλεσε την έξοδο ανθρώπων από τα σπίτια τους και τη διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή μεγάλες ζημιές.
Ο Νέλο Μουσουμέτσι, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους στη Νάπολη τις επόμενες ημέρες για να ζητήσει «επιτάχυνση της κατάρτισης σχεδίων εξόδου σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά πρέπει να αποφύγουμε την κινδυνολογία γιατί, προς το παρόν, δεν δικαιολογείται», δήλωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News