Αυτή η γυναίκα υπήρξε «Top Gun» της Ουκρανίας! Ετσι, με τέτοιες δάφνες είχαν φιλοτεχνήσει την αγιογραφία της τα δυτικά media στο παρελθόν, αφού η Ναντίγια Σαβτσένκο, η «ένδοξη» αεροπόρος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, «έλιωνε στα μπουντρούμια των Ρώσων». Ομως από τότε κύλησε πολύ νερό κάτω από τα γεφύρια που κοιτούν με ασυγχώρητη απάθεια τον Δνείπερο, τον ποταμό του Κιέβου. Πάντως ο απεσταλμένος της Corriere della Sera εκεί, ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι, τη θυμήθηκε, επειδή και οι ημέρες είναι περίεργες σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης και η λελογισμένη ίντριγκα δεν βλάπτει.
«Καλύτερα να μην έχουν ανάγκη από ήρωες οι άνθρωποι» ξεκίνησε να γράφει ειρηνιστικά ο Ιταλός, αλλά αμέσως το μετάνιωσε: «Τώρα μία ηρωίδα σαν τη Ναντίγια θα ήταν χρήσιμη…» σκέφτηκε, και ευθύς κατέθεσε τη φαεινή ιδέα του στο πληκτρολόγιο. Γιατί, τι θα έκανε σήμερα «μία ηρωίδα Ουκρανή»; Ο,τι και το 2014, τότε που η Ναντίγια βομβάρδισε το Ντονμπάς, την περιφέρεια των ρωσόφιλων αυτονομιστών, οδηγώντας μάλιστα ένα… ρωσικό μαχητικό, ένα «Σουκόι 24». Η πιλότος «έγινε διάσημη όταν στις Ιουνίου 2014 κατερρίφθη το αεροσκάφος της, και η ίδια συνελήφθη από τους φιλορώσους πολιτοφύλακες». Από το σημείο αυτό και ύστερα άρχισαν οι έπαινοι – αλλά κράτησαν μόνο για λίγον καιρό, όπως θα δούμε.
Οι Ρώσοι «την πήραν και την πήγαν στη Μόσχα, αιχμάλωτη πολέμου, και επί δύο χρόνια η δίκη της ήταν η πιο δημοφιλής στην ουκρανική τηλεόραση». Η Ναντίγια, στην αίθουσα του δικαστηρίου φόρεσε μπλουζάκια με ουκρανικά εμβλήματα, μίλησε μόνο στα Ουκρανικά, επετέθη στους δικαστές και προσωπικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δικηγόρος της ήταν ο ίδιος που υπερασπίστηκε τις Pussy Riot, εκείνα τα κορίτσια που είχαν φέρει σε αμηχανία το Κρεμλίνο, ο άνθρωπος που κατάφερε να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μέχρι τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Ο Μπατιστίνι θυμήθηκε επίσης ότι εκείνες τις ημέρες «και ο Αλεξέι Ναβάλνι την υποστήριξε» και ότι «για αυτόν τον λόγο κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και σύμπλευση με τον εχθρό». Οι Ρώσοι την αντάλλαξαν με δικούς τους κρατουμένους το 2016, έτσι στην Ουκρανία οι δικοί της «την υποδέχθηκαν ως μητέρα της πατρίδας», ο δε πρώην πρόεδρος της χώρας, ο Πέτρο Ποροσένκο, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας», της είχε απονείμει το «παράσημο του ήρωα». Υπό κανονικές συνθήκες η πρώην πιλότος θα άρχιζε μία λαμπρή πολιτική καριέρα, αλλά τα πράγματα στράβωσαν.
«Εξελέγη βουλευτής ενώ βρισκόταν ακόμη στις ρωσικές φυλακές, εγκατέλειψε την αεροπορία και εντάχθηκε σε ένα ακροδεξιό κόμμα μαζί με την αδελφή της. Οταν μιλούσε πολιτικά, έδειχνε σύγχυση. Ηταν εξτρεμίστρια». Και όχι μόνο αυτά, αμολούσε και κοτσάνες: «Δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται έναν δικτάτορα σαν τον Πινοσέτ ή μία ισχυρή ηγεσία τύπου Μέρκελ ή απλώς έναν οραματιστή ηγέτη σαν τον Μαντέλα. Και κατέληξε να πιστέψει τα γκάλοπ που την ήθελαν αρχηγό του ουκρανικού κράτους».
Τα απατηλά όνειρα για συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές και κατάληψη του υψηλότερου θώκου κατέρρευσαν όταν «συνελήφθη και έχασε τη βουλευτική ασυλία της». Γιατί συνελήφθη η «ηρωίδα»; Επειδή το 2018 κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε την ανατροπή του Ποροσένκο, τουτέστιν αντιμετωπίστηκε σαν τρομοκράτισσα. Δήλωσε αθώα, βέβαια, όμως η σοκολάτα του βασιλιά ήταν έξτρα μπίτερ.
Ο Μπατιστίνι αναρωτήθηκε αν υπήρχε «κάποια αλήθεια» σε όλα αυτά ή αν ήταν «ένας γρήγορος τρόπος για να βγει από τη μέση ένας επικίνδυνος αντίπαλος». Αν όντως στήθηκε συνωμοσία εις βάρος της Σαβτσένκο, τζάμπα πήγε ο κόπος: στις εκλογές της 21ης Απριλίου 2019 ο Ποροσένκο υπέστη συντριπτική ήττα από τον κλόουν της ουκρανικής TV Βολοντίμιρ Ζελένσκι (o οποίος έκτοτε κατέχει τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας).
Η «ηρωίδα» απελευθερώθηκε το 2019, κάτι πρωτοφανές και οπωσδήποτε απίθανο για ύποπτο τρομοκρατίας. Είχε, βέβαια, χάσει το τρένο των προεδρικών εκλογών. Τώρα που έχουν σφίξει τα πράγματα με τους Ρώσους, «πού να βρίσκεται η Ναντίγια Σαβτσένκο» αναρωτήθηκε ο απεσταλμένος της Corriere. Εχει ανοίξει η γη και την έχει καταπιεί. «Ούτε στους ουρανούς πετά πια ούτε βγαίνει στην τηλεόραση. Εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, αγνοείται από τα media. Δεν τη βλέπουν πια σαν ηρωίδα αλλά σαν ηλίθια. Αλλά φταίει και αυτή». Γιατί, τι έκανε πάλι; «Τον Οκτώβριο, ενώ επέστρεφε με την αδερφή της από την Τουρκία, την σταμάτησαν στο αεροδρόμιο του Κιέβου επειδή δεν είχε GreenPass. Δεν ήταν εμβολιασμένη, αλλά διέθετε ένα πλαστό πιστοποιητικό. Την συνέλαβαν αμέσως. Πάλι. Τώρα κινδυνεύει με δύο χρόνια φυλάκιση, για λόγους που αφορούν τα αντικορονοϊικά μέτρα»… (Οσον αφορά το τι ακριβώς έκανε η «ηρωίδα» στην Τουρκία, υπάρχει σκοτάδι)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News