301
Οι ανακοινώσεις της Πελόζι από το βήμα της Βουλής απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα βουλευτών και των δύο κομμάτων | REUTERS/Evelyn Hockstein

Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 22:08
Οι ανακοινώσεις της Πελόζι από το βήμα της Βουλής απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα βουλευτών και των δύο κομμάτων
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 22:08

Την αποχώρησή της από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την Πέμπτη η Νάνσι Πελόζι, η οποία «έγραψε ιστορία» ως η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο αξίωμα αυτό, στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Η τρίτη ισχυρότερη πολιτική παράγοντας της χώρας έκανε γνωστό, παράλληλα, ότι θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο στο Κογκρέσο, όπως έκανε επί 35 χρόνια.

Θα μπορούσε να διεκδικήσει την παραμονή της στην ηγεσία της μειοψηφίας στο νομοθετικό σώμα, δεδομένου ότι ο έλεγχός του πέρασε στους Ρεπουμπλικανούς, ωστόσο εκτίμησε ότι «ήρθε η ώρα μια νέα γενιά να ηγηθεί της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας», όπως δήλωσε η ίδια από το βήμα της Βουλής.

Ως εκ τούτου, η Πελόζι, που πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της απόφασής της να επισκεφθεί την Ταϊβάν αλλά και της επίθεσης που δέχθηκε ο σύζυγός της, θα πρέπει να παραδώσει τα ηνία τον Ιανουάριο στον δημοκρατικό βουλευτή που θα τη διαδεχθεί –επικρατέστερος θεωρείται ο Χακίμ Τζέφρις.

Ανάμεσα στα μηνύματα που έστειλε η 82χρονη πολιτικός κατά τη φορτισμένη ομιλία της ξεχώρισε η αναφορά στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο.

«Η αμερικανική δημοκρατία είναι μεγαλειώδης, αλλά είναι εύθραυστη. Πολλοί από εμάς διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι πόσο εύθραυστη είναι, κατά τρόπο τραγικό, σε αυτήν την αίθουσα. Η δημοκρατία πρέπει να προστατεύεται πάντοτε από τις δυνάμεις που θέλουν το κακό της», τόνισε.

Επέλεξε, δε, να μιλήσει για τη συνεργασία που είχε κατά τη μακρά πολιτική της πορεία με τους προέδρους των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, «παραλείποντας», δηλαδή, να αναφερθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές.

Ο νυν επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, ο ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Βουλής, όταν αυτή συνέλθει με τη νέα της σύνθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...