Σήμερα, Τετάρτη 17 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφιλίας. Ιδανική ημέρα για να αναλογιστούμε πόσο έχουμε προοδεύσει οι -κάποιες- κοινωνίες της Δύσης.
Ενώ πριν από αρκετές δεκαετίες η σεξουαλική επαφή μεταξύ ομόφυλων απαγορευόταν με τον νόμο, τώρα προστατεύεται με άλλους νόμους. Ενώ κάποτε η ομοφυλοφιλία αντιμετωπιζόταν ως κάτι έκφυλο που έπρεπε να γιατρευτεί με φάρμακα, τώρα είναι κάτι νόμιμο, που πρέπει να προστατευτεί από το bullying και τις διακρίσεις σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.
Ενώ σε άλλες χώρες του κόσμου τιμωρείται, ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, το πρόσωπο που εμπλέκεται σε σεξουαλική επαφή με ένα άτομο του ιδίου φύλου, στις χώρες της Δύσης μπορεί να τιμωρηθεί το πρόσωπο που θα προσβάλει ένα άτομο που προσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλο.
Στην Ελλάδα όπου, μέχρι το 1951, η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα, προστέθηκε, το 2013 ο σεξουαλικός προσανατολισμός ως ένας από τους παράγοντες ρητορικής μίσους που τιμωρείται με το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα. Και τον Δεκέμβριο του 2015 κατοχυρώθηκε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών σε σύμφωνο συμβίωσης.
Ποινές, διώξεις, διακρίσεις, δικαιώματα
Εν έτει 2017, σε 72 χώρες του κόσμου η σεξουαλική σχέση μεταξύ ομόφυλων αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα. Μάλιστα σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους το Ιράν, η σεξουαλική επαφή ομόφυλων τιμωρείται με τη θανατική ποινή. Το ίδιο προβλέπεται -αλλά δεν εφαρμόζεται- σε άλλα πέντε κράτη.
Ο αριθμός πάντως των χωρών που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία έχει μειωθεί -πολύ αργά- καθώς το 2006 οι χώρες ήταν 92. Τα τελευταία κράτη που ήραν τη σχετική νομοθεσία, το 2016, ήταν η Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες.
Ακόμη, όμως, σε 25 χώρες απαγορεύεται η συγκρότηση ΜΚΟ που προστατεύουν το δικαίωμα ατόμων στην επιλογή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Και σε 22 κράτη τηρούνται ακόμη νόμοι «ηθικής» που στοχοποιούν τη δημόσια έκφραση της πραγματικότητας των ομοφυλόφιλων ή των τρανς ατόμων.
Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων είναι νόμιμος σε μόλις 23 χώρες, ενώ άλλες 28 εγγυώνται τη δυνατότητα συμφώνου συμβίωσης
Ναι, έχουμε ωριμάσει ως κοινωνίες. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα εάν ο γείτονάς σου είναι γκέι, λεσβία, bi, trans, intersex. Αν είναι το παιδί σου όμως;
Μία μεγάλη, διεθνούς κλίμακας, έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι όσο και να έχει προοδεύσει μία κοινωνία στο ζήτημα του δικαιώματος στην επιλογή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, πολύ λίγοι δεν θα είχαν πρόβλημα να μάθουν ότι το παιδί τους είναι γκέι ή λεσβία ή bi.
Η μελέτη που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Λεσβιακών, Γκέι, Bisexual, Trans, Intersex ατόμων (ILGA), σε 54 διαφορετικά κράτη των πέντε ηπείρων, με 700 συμμετέχοντες από κάθε χώρα, είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατεί σε κοινωνίες όπου προβλέπεται και προστατεύεται η έκφραση της ομοφυλοφιλίας, χωρίς να έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο της ομοφοβίας.
Από την Ευρώπη συγκεκριμένα επιλέχθηκαν οι εξής 12 χώρες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα: Ουκρανία, Κροατία, Ρωσία, Σερβία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία.
Το ερωτηματολόγιο της μελέτης και οι απαντήσεις ανά ήπειρο
Ξέρεις, σε προσωπικό επίπεδο, κάποιον που προσελκύεται από άτομα του ιδίου φύλου ή που αυτοπροσδιορίζεται ως γκέι, λεσβία ή bi;
Στην Αφρική το 29%, στην Ασία το 32%, στη Βόρεια και Νότια Αμερική το 61%, στην Ευρώπη το 50%, στην Ωκεανία το 61%.
Γνωρίζεις σε προσωπικό επίπεδο κάποιον που δεν ταυτίζεται με το φύλο που τους «δόθηκε» στη γέννα ή που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανστζέντερ;
«Ναι» απάντησε μόλις το 22% στην Αφρική, το 23% στην Ασία, το 37% στην Αμερική, το 26% στην Ευρώπη και το 32% στην Ωκεανία.
Πώς θα αισθανόσουν αν ο γείτονάς σου ήταν γκέι ή λεσβία;
Στην Αφρική, η πλειονότητα, το 43% απάντησε «δεν θα με ένοιαζε», ενώ το 39% απάντησε «πολύ άβολα».
Στην Ασία το 50% απάντησε «δεν θα με ένοιαζε», ενώ το 28% είπε ότι θα αισθανόταν «πολύ άβολα».
Η απάντηση «δεν θα με ένοιαζε» επικράτησε με μεγαλύτερη διαφορά στην Αμερική (81%), την Ευρώπη (74%) και την Ωκεανία (83%).
Πώς θα αισθανόσουν αν δεν μπορούσες να αναγνωρίσεις το φύλο του γείτονά σου με την πρώτη ματιά;
Εδώ τα αποτελέσματα «συμφωνούν» περισσότερο μεταξύ τους.
«Δεν θα με ένοιαζε» απάντησε το 53% στην Αφρική, το 57% στην Ασία, το 73% στην Αμερική, το 66% στην Ευρώπη, το 75% στην Ωκεανία.
Ευρωπαϊκός χάρτης με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην ερώτηση: σε κλίμακα 1-10 πόσο άνετα θα αισθανόσουν μπροστά σε ένα ζευγάρι ανδρών που φιλιούνται; (από άλλη έρευνα της ILGA)
Θα σε αναστάτωνε αν σου έλεγε ένα από τα παιδιά σου ότι ερωτεύτηκε ένα πρόσωπο του ιδίου φύλου;
«Δεν θα με αναστάτωνε» είπε μόνο το 21% στην Αφρική, το 16% στην Ασία, το 35% στην Αμερική, το 31% στην Ευρώπη το 28% στην Ωκεανία.
«Θα με αναστάτωνε λίγο» παραδέχθηκε το 16% στην Αφρική, το 25% στην Ασία, το 35% στην Αμερική, το 31% στην Ευρώπη και το 28% στην Ωκεανία.
«Θα με αναστάτωνε πολύ» είπε το 62% στην Αφρική, το 52% στην Ασία, το 29% στην Αμερική, το 30% στην Ευρώπη και το 16% στην Ωκεανία.
Οι άνθρωποι που προσελκύονται από άτομα του ιδίου φύλου…
«Γεννιούνται έτσι» θεωρεί η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην Ευρώπη (34%) και την Ωκεανία (37%). Σε παγκόσμιο επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23%.
«Γίνονται έτσι στη συνέχεια» απάντησαν οι λιγότεροι σε όλες τις ηπείρους (13 – 16%).
«Επιλέγουν να είναι έτσι» απάντησε η πλειονότητα στην Αφρική (36%) και ένα σημαντικό ποσοστό στην Αμερική (30%).
Το φύλο δίνεται στη γέννα, είναι συγκεκριμένο
Σε αυτό «συμφωνούν εντόνως» οι περισσότεροι συμμετέχοντες και από τις πέντε ηπείρους: το 51% στην Αφρική, το 45% στην Ασία, το 35% στην Αμερική, το 34% στην Ευρώπη, το 21% στην Ωκεανία.
Υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην ομοφυλοφιλία και τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις;
«Ναι» λέει το 49% στην Αφρική, το 32% στην Ασία, το 25% στην Αμερική, το 20% στην Ευρώπη και το 17% στην Ωκεανία.
Πρέπει να είναι νόμιμος ο γάμος μεταξύ ομόφυλων;
«Ναι» λέει το 19% στην Αφρική, το 26% στην Ασία, το 35% στην Αμερική, το 41% στην Ευρώπη και το 56% στην Ωκεανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News