662
Δημοσιογράφοι παρακολουθούν από τις οθόνες την ομιλία του Σι Τζιπίνγκ στο φόρουμ | REUTERS

«Ναι μεν, αλλά» της Ευρώπης στην Κίνα για τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2019, 15:25
Δημοσιογράφοι παρακολουθούν από τις οθόνες την ομιλία του Σι Τζιπίνγκ στο φόρουμ
|REUTERS

«Ναι μεν, αλλά» της Ευρώπης στην Κίνα για τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2019, 15:25

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης για την συμμετοχή τους στην διεθνή εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» που προωθεί το Πεκίνο, ως ομάδα και όχι ξεχωριστά, ως χώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, από το Πεκίνο.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να λάβουν μέρος στην αναφερόμενη κινεζική πρωτοβουλία προκειμένου να αναβιώσουν τον παλιό Δρόμο του Μεταξιού με την συμμετοχή της Ασίας και της Ευρώπης.

Ωστόσο, χώρες όπως, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι η Κίνα θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση και την δίκαιη αντιμετώπιση των ξένων εταιριών.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης, η κυβέρνηση της οποίας, εκδήλωσε την υποστήριξή της στην αναφερόμενη κινεζική πρωτοβουλία, ενώ μερικοί ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν προς την Ρώμη, να μην βιαστεί να πέσει «στην αγκαλιά» του Πεκίνου.

Στο Πεκίνο παραβρίσκονται οι πρωθυπουργοί ή πρόεδροι Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Αυστρίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας, όπως επίσης και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Αρκετές δυτικές χώρες δεν εκπροσωπούνται στο ανώτατο επίπεδο, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, αν και για την Γερμανία, βρίσκεται εκεί ο υπουργός Οικονομικών.

Η κινεζική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται πάντως αμφιλεγόμενη. Αρκετές πλευρές διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος των έργων που περιλαμβάνει, ενώ θεωρούν την πρωτοβουλία της Κίνας ως γεωπολιτική απειλή και ως προσπάθεια του Πεκίνου να αυξήσει την πολιτική και οικονομική του επιρροή.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει να παρασύρει κανέναν σε μια «παγίδα χρέους» και ότι έχει καλές προθέσεις. Ωστόσο για ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» δεν αποτελεί παρά προσπάθεια της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο, επιβαρύνοντας φτωχά κράτη με χρέη που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν με βιώσιμο τρόπο.

Παρά τις επιφυλάξεις της Δύσης για των πρωτοβουλία των Κινέζων, τα νούμερα είναι δύσκολο να αγνοηθούν: Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των χωρών που συμμετέχουν στον νέο Δρόμο του Μεταξιού υπερέβη τα έξι τρισ. δολάρια μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με το Πεκίνο, και οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις σε αυτές τις χώρες τα 80 δισ. δολάρια. Η συνολική αξία των έργων που γίνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπολογίζεται στα 3,67 τρισ. δολάρια.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες χαρακτήρισε την Μ. Τρίτη τον νέο Δρόμο του Μεταξιού «πολύ σημαντική ευκαιρία» για τον κόσμο. Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχουν πόροι για επενδύσεις ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ούτε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία καλοδεχούμενη, αν και είχε σημειώσει πως πρέπει να επιτευχθεί λεπτή ισορροπία μεταξύ των αναγκών για υποδομές, της χρηματοδότησης που τις συνοδεύουν και του πλήρους σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας των χωρών και της βιωσιμότητας του χρέους.

Απαντώντας στην κριτική των Δυτικών περί αδιαφάνειας και υπερχρέωσης, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Φόρουμ έχει προστεθεί μια πρόταση που αναφέρεται σε «βιώσιμη οικονομική υποστήριξη για τα έργα» και σε σεβασμό των αρχών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί της βιωσιμότητας του χρέους.

Σι Τζινπίνγκ: «Σκοπός μας η αμοιβαία επωφελή συνεργασία»

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά την εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε ότι ο σκοπός της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» είναι να προωθήσει την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» μεταξύ των κρατών τα οποία θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, να αποτελέσει μια πλατφόρμα για το διεθνές εμπόριο, καθώς και να διανοίξει επενδυτικές ευκαιρίες για το Πεκίνο.

Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια αναβίωσης του παλιού Δρόμου του Μεταξιού είναι η πρωτοβουλία να στραφεί σε αναπτυξιακά έργα υψηλής ποιότητας, ειδικά σε υποδομές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και σε χρηματοδοτικές συμφωνίες, τόνισε ο Σι στην κεντρική ομιλία του, με την οποία άνοιξε το διεθνές φόρουμ που οργανώνεται στο Πεκίνο για την πρωτοβουλία.

Απευθυνόμενος σε πολλούς ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Σι υποσχέθηκε «μηδενική ανοχή» για τη διαφθορά.

Στο φόρουμ συμμετέχουν συνολικά 150 χώρες, οι 37 εκ των οποίων εκπροσωπούνται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και εκπρόσωποι από 90 και πλέον διεθνείς οργανισμούς. Οι δε συμμετέχοντες ανέρχονται σε περίπου 5.000.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...