395
Ο Γιόσι Κόεν (δεξιά) στηρίζει Μπενιαμίν Νετανιάχου | CreativeProtagon

«Ναι, εμείς τα κάναμε» λέει ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 11:00
Ο Γιόσι Κόεν (δεξιά) στηρίζει Μπενιαμίν Νετανιάχου
|CreativeProtagon

«Ναι, εμείς τα κάναμε» λέει ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 11:00

Ηταν μία συνέντευξη σε ισραηλινή τηλεοπτική εκπομπή, η οποία υποτίθεται ότι ήθελε απλώς να παράσχει πολιτική στήριξη στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο κατέληξε ερμηνευτικός οδηγός για μία σειρά από γεγονότα με περιφερειακή και παγκόσμια σημασία τα οποία τώρα παρουσιάζονται και «με τη βούλα» ως τετελεσμένες πράξεις του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Δεν «κελάηδησε» όποιος κι όποιος, αλλά ο ίδιος ο Γιόσι Κόεν, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Απ’ όσα αποκαλυπτικά είπε ο Κόεν προκύπτει ότι το Ισραήλ και επετέθη στο Ιράν για να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμά του και έκλεψε χιλιάδες χρήσιμα έγγραφα και δολοφόνησε τον κορυφαίο ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Επίσης, στα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της συνέντευξης μπορεί να καταχωριστεί και η πληροφορία (ή η προειδοποίηση) που έδωσε (ή απηύθυνε) ο Κόεν και αφορά άλλους επιστήμονες εμπλεκομένους στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ότι δηλαδή και αυτοί μπορεί να στοχοποιηθούν και να εκτελεστούν από τη Μοσάντ που είναι επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμη.

Αλλη μία πληροφορία που ακούστηκε στην εκπομπή είναι η εξής: η Μοσάντ είναι στελεχωμένη και με μη Ισραηλινούς.

Συγχρόνως ο Κόεν αποκάλυψε και την τακτική του αντιδότου που χρησιμοποιεί η υπηρεσία: «Αν ο επιστήμονας είναι πρόθυμος να αλλάξει στρατόπεδο και να μη μας βλάψει πια, τότε, ναι, κάποιες φορές τού προσφέρουμε κάποια διέξοδο…» είπε ο πρώην αρχιπράκτορας, υπαινισσόμενος και προσφορά κάποιας θέσης στη δική του υπηρεσία.

Αριστερά: το αυτοκίνητο και το φέρετρο του Φαχριζαντέχ. Δεξιά: το πυρηνικό συγκρότημα του Ιράν στο Νατάνζ. Η δολοφονία και η επιδρομή ήταν πράξεις της Μοσάντ είπε ο πρώην αρχηγός της | ΕΡΑ

Επιπλέον, στα ομολογηθέντα από τον Κόεν περιλαμβάνονται η κλοπή του πυρηνικού αρχείου του Ιράν, η επιδρομή σε μία αποθήκη το 2018 και η μεταφορά δεκάδων χιλιάδων εγγράφων από την Τεχεράνη στο Τελ Αβίβ. Ακόμη, ο Κόεν υπαινίχθηκε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περιοχή Νατάνζ.

Η συνέντευξη του Κόεν ήρθε μετά το τέλος της θητείας του κατά την οποία αντιμετώπισε κριτική για τους δεσμούς του με τον Νετανιάχου και σχέσεις με διαφόρους Κροίσους. Ο ίδιος αντιπαρήλθε τις καταγγελίες και τις επικρίσεις λέγοντας: «Δουλεύω για υψηλότερους στόχους, όχι για τον πρωθυπουργό»…

Ο Γιόσι Κοέν ήταν επικεφαλής της Μοσάντ περισσότερο από πέντε χρόνια, διορισμένος από τον Νετανιάχου, αλλά αποσύρθηκε από την υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα. Στη Μοσάντ είχε προσχωρήσει το 1982. Η αποκαλυπτική συνέντευξή του δόθηκε στο ισραηλινό δίκτυο Channel 12, στην εκπομπή Uvda, και προβλήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...