674
Εικόνα από το σημείο της έκρηξης | YouTube/ Guardian

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τουλάχιστον 125 νεκροί από έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 18:47
Εικόνα από το σημείο της έκρηξης
|YouTube/ Guardian

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τουλάχιστον 125 νεκροί από έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 18:47

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η έκρηξη συνέπεσε με τη στιγμή που χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν την αποσχισθείσα περιοχή, καθώς ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον πλήρη έλεγχό της με μια αστραπιαία επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, οι τοπικές αρμενικές Αρχές δήλωσαν ότι 290 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, με δεκάδες από αυτούς να βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση» μετά την έκρηξη στην εγκατάσταση, κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, το βράδυ της Δευτέρας.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Τα ιατρικά κέντρα στο Στεπανακέρτ ήταν γεμάτα το απόγευμα της Τρίτης, με το προσωπικό να ζητά αεροπορική μεταφορά των πιο σοβαρά τραυματισμένων στην Αρμενία.

Αρμένιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έστειλαν μια ομάδα γιατρών με ιατρικό ελικόπτερο από το Γερεβάν στο Στεπανακέρτ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από τους τραυματίες και τους νεκρούς, πολλοί άλλοι εξακολουθούν να καταγράφονται ως αγνοούμενοι.

Το Reuters κατάφερε να προσδιορίσει τη θέση του σημείου, των κτιρίων και των κατασκευών που φαίνονται στις δορυφορικές εικόνες να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ως την περιοχή Μπέρκαζντορ, περίπου 6 χλμ. έξω από το Στεπανακέρτ, αλλά δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την ακριβή χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεκάδες άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρά στις εγκαταστάσεις όπου σημειώθηκε η έκρηξη, καθώς τους είχαν υποσχεθεί καύσιμα – μια από τις σημαντικές ελλείψεις, μαζί με τρόφιμα και νερό, κατά τη διάρκεια του δεκάμηνου αποκλεισμού από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατατρόπωσε αιφνιδιάζοντας τις αρμενικές δυνάμεις μέσα σε ένα 24ωρο, την περασμένη εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο ανάγκασε τις αυτονομιστικές αρχές να συμφωνήσουν να καταθέσουν τα όπλα και να αρχίσουν συνομιλίες για την «επανένταξη» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν μετά από τρεις δεκαετίες αυτονομιστικής κυριαρχίας.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα δικαιώματα των εθνοτικών Αρμενίων στην περιοχή και να αποκαταστήσει τις προμήθειες μετά από δεκάμηνο αποκλεισμό, πολλοί κάτοικοι της περιοχής φοβήθηκαν για αντίποινα και αποφάσισαν να φύγουν για την Αρμενία.

Η αρμενική κυβέρνηση δήλωσε ότι περισσότεροι από 13.550 κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν καταφύγει στην Αρμενία από το πρωί της Τρίτης. Η Μόσχα δήλωσε ότι οι ρώσοι ειρηνευτές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ βοηθούσαν στην εκκένωση. Περίπου 700 άνθρωποι παρέμεναν στον καταυλισμό των ειρηνευτικών δυνάμεων το βράδυ της Δευτέρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ αζέρων αξιωματούχων και εκπροσώπων των αυτονομιστών στην πόλη Χοτζαλί, βόρεια της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πρώτος γύρος πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το προεδρικό γραφείο του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν «σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια και στις ιατρικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα, όταν στρατιωτικό φορτηγό έπεσε σε νάρκη. Δεν κατονόμασε την περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Εάν αυτές οι προσπάθειες δεν αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα υποδεχθεί τις αδελφές και τους αδελφούς μας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Δημοκρατία της Αρμενίας με κάθε φροντίδα» είπε, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.

Οι ρώσοι ειρηνευτές βρίσκονται στην περιοχή από το 2020, όταν μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας τερμάτισε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των δυνάμεων των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν και πολλοί άλλοι στην Αρμενία κατηγόρησαν τους ειρηνευτές ότι απέτυχαν να αποτρέψουν τις εχθροπραξίες και να προστατεύσουν τον αρμενικό πληθυσμό. Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις της δεν είχαν καμία νομική βάση για να επέμβουν, ιδίως μετά την αναγνώριση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον Πασινιάν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...