418
Η κατάσταση «τέρμα τα δίφραγκα» μπορεί και να αντέχεται, αν δεν υπάρχουν χρέη – ο Τζουλιάνι, όμως, έχει πολλά, και για τα περισσότερα φταίει ο Τραμπ | REUTERS/Bonnie Cash

Να πώς η σχέση με τον Τραμπ φαλίρισε τον Τζουλιάνι

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 12:04
Η κατάσταση «τέρμα τα δίφραγκα» μπορεί και να αντέχεται, αν δεν υπάρχουν χρέη – ο Τζουλιάνι, όμως, έχει πολλά, και για τα περισσότερα φταίει ο Τραμπ
|REUTERS/Bonnie Cash

Να πώς η σχέση με τον Τραμπ φαλίρισε τον Τζουλιάνι

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 12:04

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι είναι χρεοκοπημένος κατά δήλωσίν του. Αναγκάστηκε να το ομολογήσει ο ίδιος, καθώς ο δικαστής τον διέταξε να πληρώσει αμέσως τα 148 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, ποσά που οφείλει στην Τζόρτζια έπειτα από την καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση. Σαφώς αυτή η υπόθεση συνδέεται με τα νομικά προβλήματα του Τραμπ εκεί, επειδή η προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 στη συγκεκριμένη Πολιτεία κατέληξε σε μία από τις τέσσερις ποινικές διώξεις εναντίον του.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο ως νομικός σύμβουλος την εποχή των μεθοδεύσεων του Τραμπ για να μην υποστεί ήττα από τον Μπάιντεν στην Τζόρτζια. Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό κυβερνητικό αξιωματούχο της Πολιτείας Μπραντ Ράφενσπεργκερ και του ζήτησε… 11.000 ψήφους. Τόσες χρειαζόταν για να κερδίσει τον Μπάιντεν εκεί. Σε αυτό το παιχνίδι έπαιξε και ο Τζουλιάνι, κατηγορώντας δύο άτομα για χειραγώγηση υπέρ του Μπάιντεν. Χωρίς στοιχεία, όμως, δεν απέφυγε τις μηνύσεις και τις αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο δικαστής Μπέριλ Χάουελ καταδίκασε τον Τζουλιάνι και το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να πληρώσει 148 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση. Την περασμένη Τετάρτη ο Χάουελ φοβήθηκε ότι ο Τζουλιάνι, αν είχε χρόνο στη διάθεσή του, θα απέκρυπτε τα περιουσιακά στοιχεία του, έτσι τον διέταξε να αρχίσει αμέσως τις πληρωμές. Ο Τζουλιάνι επικαλέστηκε τη διαδικασία πτώχευσης, η οποία τον προστατεύει από τους πιστωτές για όσο διάστημα προσπαθεί να ρευστοποιήσει, ώστε να εξοφλήσει.

Πρόκειται ξεκάθαρα για στρατηγική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δικαστικών προστίμων, η οποία ωστόσο αναγκάζει τον Τζουλιάνι να είναι διαφανής. Ετσι, αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι έχει πνιγεί στα χρέη. Μεταξύ αυτών των χρεών που τον φαλίρισαν περιλαμβάνονται οι αμοιβές των δικηγόρων που είχε προσλάβει για να τον γλιτώσουν από τις κατηγορίες που προέκυψαν από τη συνεργασία του με τον Τραμπ.

Εκτός αυτών, αποκαλύφθηκε ότι ο Τζουλιάνι χρωστάει στην Εφορία ληξιπρόθεσμες εισφορές. Να το γράψουμε με άλλα λόγια, σχολίασε η Repubblica: «Είναι προσωπική καταστροφή, από την οποία ο Τζουλιάνι ελπίζει ότι θα γλιτώσει μόνο σε περίπτωση που ο Τραμπ ξαναγίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Η υπόθεση της Τζόρτζια, ωστόσο, συνδέεται στενά με τα νομικά προβλήματα του Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί στην Ατλάντα στις 5 Αυγούστου 2024».

Το κείμενο των Ιταλών έκλεισε με υπενθύμιση των εκκρεμοτήτων του Τραμπ ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης: δίκη τον ερχόμενο Μάρτιο στη Νέα Υόρκη (δωροδοκία της πορνοστάρ), οι δύο ομοσπονδιακές εισαγγελικές κατηγορίες (γεγονότα 6ης Ιανουαρίου 2021 και διαβαθμισμένα έγγραφα στην οικία του), γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουάσινγκτον (απόφαση Κολοράντο περί αποκλεισμού του από τις εκλογές).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...