512
Καρέ από άσκηση της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ: σε ό,τι αφορά τη θητεία, οι νεαροί Νοτιοκορεάτες θα στρατεύονται νωρίτερα από την ώρα τους, με το παλιό σύστημα υπολογισμού της ηλικίας | Woohae Cho/Pool via REUTERS

Να πώς εννοούν την «ηλικιακή ανανέωση» στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 10:00
Καρέ από άσκηση της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ: σε ό,τι αφορά τη θητεία, οι νεαροί Νοτιοκορεάτες θα στρατεύονται νωρίτερα από την ώρα τους, με το παλιό σύστημα υπολογισμού της ηλικίας
|Woohae Cho/Pool via REUTERS

Να πώς εννοούν την «ηλικιακή ανανέωση» στη Νότια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 10:00

Παραδοξοτήτων συνέχεια στη Νότια Κορέα: ύστερα από τη δρομολόγηση της κατάργησης των παράλογων εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, ήρθε και η είδηση περί ηλικιακής ανανέωσης της χώρας με διοικητικό τρόπο. Οχι, το κράτος δεν θα δώσει μπόνους γάμου, εγκυμοσύνης και τεκνοποίησης, αλλά θα ευθυγραμμίσει τον τρόπο υπολογισμού της ηλικίας των υπηκόων του με τα διεθνή πρότυπα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μέχρι στιγμής εκεί υπολογίζουν την ηλικία των ανθρώπων κάπως διαφορετικά.

«Η χώρα μας θα γίνει νεότερη» διατυμπάνισε η κυβέρνηση στη Σεούλ, έγραψε η Corriere della Sera. Το ιταλικό μέσο προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και πώς θα αλλάξει η κατάσταση. Η Νότια Κορέα, μας πληροφόρησαν οι Ιταλοί, εξακολουθεί να διατηρεί την παραδοσιακή, ασιατική μέθοδο μέτρησης των ετών, σύμφωνα με την οποία κάθε αγέννητο παιδί είναι ήδη ενός έτους όταν γεννιέται και κάθε πολίτης γερνάει κατά έναν χρόνο κάθε Πρωτοχρονιά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου ύστερα από λίγες ώρες γίνεται κιόλας 2 ετών! Φυσικά, άλλες χώρες της Απω Ανατολής, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία –κατά σύμπτωση, ιστορικοί εχθροί της Νότιας Κορέας–, έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες τον εξορθολογισμένο υπολογισμό της ηλικίας των ανθρώπων, εγκαταλείποντας για πάντα τα παραδοσιακά μέτρα που προσφέρουν γήρας χωρίς φαινομενική χρησιμότητα. Από αύριο και η Νότια Κορέα θα μετράει κανονικά.

Συνεπώς, η ηλικία όλων των πολιτών θα υπολογιστεί εκ νέου, με πρώτο και χρησιμότατο στο ντόπιο ασφαλιστικό σύστημα αποτέλεσμα τη μείωση της ηλικίας των εργαζομένων. Ωστόσο, η Corriere επισήμανε ότι θα υπάρξει αναταραχή, αφού οι ιδιοτροπίες και οι λόξες των Νοτιοκορεατών περί το ζήτημα της ηλικίας δεν είναι και λίγες.

Στην κοινωνία τους η ηλικία δεν είναι ένας σκέτος αριθμός, αλλά έχει αξιολογικό χαρακτήρα, συνιστά ένδειξη θέσης. Τόσο πολύ, που συνηθίζεται η αγενέστατη ερώτηση προς έναν άγνωστο συνομιλητή: «Τι ηλικία έχεις;» (Βέβαια, ο Ελληνας μπορεί να αντιγυρίσει αμέσως στον φιλοπερίεργο Κορεάτη: «Τίνος είσαι εσύ (ρε);» – όμως τέτοια απάντηση, ιδιάζοντος ερωτηματικού τύπου, συνιστά πρόβλημα άλυτο ακόμη και για τους πιο έμπειρους από τους διερμηνείς του ΟΗΕ…)

Μέσα στα ζητήματα που θα ανακύψουν είναι και το πώς θα προσδιοριστεί, λόγου χάρη, αν ένα παιδί μπορεί ή δεν μπορεί να φοιτήσει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Ετσι, οι εκπαιδευτικές αρχές της Σεούλ επέλεξαν την εξής λύση: το παλιό σύστημα μέτρησης θα εξακολουθήσει να ισχύει στον κόσμο της εκπαίδευσης, άρα τα παιδιά θα κάθονται πριν την ώρα τους στα θρανία. Το ίδιο θα συμβαίνει και στον στρατό: οι στρατεύσιμοι θα εξακολουθήσουν να «ντύνονται στο χακί» σε νεότερη ηλικία (προσαυξημένη λόγω του παραδοσιακού τρόπου μέτρησης).

Τότε, πού θα εφαρμοστεί το μέτρο της νέας μέτρησης; Πέραν του Ασφαλιστικού, όπως προαναφέραμε, στο γλέντι και στις απολαύσεις της νεολαίας. Για να πιούν ένα (νόμιμο) ποτήρι, οι νεαροί θα περιμένουν να συμπληρώσουν τον χρόνο που θα χάσουν με την εφαρμογή του νέου συστήματος. Μέχρι τώρα η νόμιμη κατανάλωση αλκοολούχων γίνεται από τα 20 και πάνω. Τώρα θα μειωθεί στα 19, δηλαδή κατά ένα έτος. Αλλά στην ουσία, αφού η ηλικία των νεαρών θα μικρύνει με το νέο σύστημα υπολογισμού της, η αναμονή τους για την πρώτη λαχταριστή γουλιά οινοπνεύματος δεν θα λιγοστέψει καν μία ημέρα, σχολίασε εν απολύτως δικαιολογημένη ευθυμία η Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...