332
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα εσκαμμένα. «Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης», ήταν το μήνυμα της Κομισιόν προς την Τουρκία | Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images

Να πέσουν οι τόνοι ζητά από την Τουρκία η ΕΕ μετά την επίθεση Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 21:48
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα εσκαμμένα. «Η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης», ήταν το μήνυμα της Κομισιόν προς την Τουρκία
|Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images

Να πέσουν οι τόνοι ζητά από την Τουρκία η ΕΕ μετά την επίθεση Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 21:48

«Bήματα αποκλιμάκωσης» αναμένει από την Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αναφέρεται σε νέα τοποθέτησή της σχετικά με τη φραστική επίθεση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το πρόσωπο του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απαντώντας το βράδυ της Τρίτης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναν, δήλωσε, συγκεκριμένα, τα εξής: «Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Οπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Η αντίδραση αυτή έρχεται σε δεύτερο χρόνο καθώς νωρίτερα η κυρία Σπίναν είχε αποφύγει να σχολιάσει την προσωπική επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη (εδώ). «Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή», αρκέστηκε να πει η κυρία Σπίναν κατά την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος είπε πως ο έλληνας Πρωθυπουργός «δεν υπάρχει» για τον ίδιο, λόγω της στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16 (…). Δεν υπάρχει πλέον για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η Αθήνα απάντησε άμεσα στις αναφορές αυτές με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δε θα εμπλακεί σε μία «αντιπαράθεση δηλώσεων» με την Αγκυρα, δεδομένου ότι ακολουθεί μία «πολιτική αρχών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...