752
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις δηλώσεις της για το εμβόλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη | John Thys/Pool via REUTERS

Να ξεκινήσει ταυτόχρονα ο εμβολιασμός σε όλη την ΕΕ ζητεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 15:10
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις δηλώσεις της για το εμβόλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη
|John Thys/Pool via REUTERS

Να ξεκινήσει ταυτόχρονα ο εμβολιασμός σε όλη την ΕΕ ζητεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2020, 15:10

«Για να τερματιστεί η πανδημία, πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αυτό είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Οπότε ας αρχίσουμε γρήγορα τους εμβολιασμούς μαζί, και οι 27, την ίδια ημέρα. Οπως ήμασταν ενωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μαζί και ενωμένοι θα την ξεπεράσουμε». Αυτό επεσήμανε το πρωί της Τετάρτης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι η ΕΕ επιταχύνει και τις διαδικασίες για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, αλλά και ότι σχεδιάζει τη διανομή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Λίγο αργότερα εξάλλου η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε:

«Εν τέλει, εντός μιας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… Είναι μία τεράστια επιχείρηση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε. «Συνολικά, έχουμε αγοράσει περισσότερες δόσεις (εμβολίων) από όσες απαιτείται στην Ευρώπη», μέσω συμβολαίων με διαφορετικά εργαστήρια, ώστε να συγκροτήσουμε ένα «διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων στο στάδιο της ανάπτυξής τους, υπενθύμισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Οπως διασχίσαμε ενωμένοι την πανδημία αυτή, ας ξεκινήσουμε ενωμένοι την εξάλειψη αυτού του φοβερού ιού», κατέληξε.

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως αντί για την 29η Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει τελικά την 21η Δεκεμβρίου σχετικά με την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech. «Λάβαμε νέα στοιχεία από την εταιρεία. Προγραμματίστηκε μια έκτακτη συνεδρίαση για την 21η Δεκεμβρίου για να καταλήξουμε, εάν είναι δυνατόν, σε ένα συμπέρασμα. Η συνάντηση της 29ης Δεκεμβρίου παραμένει στο ημερολόγιο, σε περίπτωση που χρειαστεί», ανέφερε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).

Πιέσεις στην ΕΜΑ δεν άσκησαν μόνον η Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, αλλά και οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του εμβολίου, όπως ήδη έχει συμβεί στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Αφότου η ΕΜΑ ανάψει το πράσινο φως, θα κληθεί η Κομισιόν να δώσει την τελική έγκριση για τη διάθεση και τη διανομή του εμβολίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο-τρεις ημέρες το πολύ. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες να εμβολιαστούν πριν από το τέλος αυτής της δραματικής χρονιάς, λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Ενα θέμα, ωστόσο, είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της προέδρου της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει αρχικά λιγότερα εμβόλια των Pfizer και BioNTech από όσα υπολόγιζε. Αυτό αποκάλυψε από την Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση. «Ολη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ διαπραγματεύεται ή και πιέζει την αμερικανική Pfizer να διαθέσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σχεδόν 100 εκατ. εμβόλια στις ΗΠΑ, στερώντας ενδεχομένως κρίσιμες ποσότητες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας συνυπέγραψαν κοινό υπόμνημα, δηλώνοντας πως σκοπεύουν να συντονίσουν την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων και να μοιραστούν με ταχύτητα και διαφάνεια τις πληροφορίες για την πορεία τους.

Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η Repubblica σε σχετικό ρεπορτάζ της, αναφέρουν ότι η V-Day της Ευρώπης στη μάχη κατά του φονικού κορονοïού θα είναι η ημέρα κατά την οποία οι πρώτες δόσεις θα αποσταλούν, ταυτόχρονα, από το Βέλγιο σε όλα τα μέλη της ΕΕ. Επομένως εναπόκειται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, να καταστρώσουν, με την αρωγή των Βρυξελλών, ένα κοινό σχέδιο για την ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών, ορίζοντας μία ευρωπαϊκή ημέρα (ή εβδομάδα) έναρξης της εκστρατείας κατά του κορονοïού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις ανώτατων γερμανών αξιωματούχων περί άμεσης, αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, έναρξης της εκστρατείας εμβολιασμού των γερμανών πολιτών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί το αργότερο έως τα Χριστούγεννα καθώς οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες εκτιμάται πως θα εμβολιαστούν την 27η ή την 28η Δεκεμβρίου. Οι δόσεις που θα λάβουν αρχικά τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα είναι λιγότερες από όσες αναμενόταν τις προηγούμενες ημέρες, οπότε θα πρόκειται για μια «συμβολική έναρξη» της πανευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού των πολιτών των κρατών – μελών της ΕΕ.

Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο η Pfizer να ζητήσει τη μετάθεση της ημέρας έναρξης των εμβολιασμών σε άλλη ημερομηνία με ισχυρή συμβολική αξία, ενδεχομένως την Πρωτοχρονιά ή την επομένη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση μετά τα Θεοφάνια αναμένεται η εντατικοποίηση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...