408
Η «Πιετά» του Μικελάντζελο ένθετη στην πραγματικότητα: σχεδόν σκελετωμένος είναι ο Αφρικανός που μεταφέρεται από τον ναύτη στο αμπάρι | Τwitter

Να η «Πιετά» του ναύτη και του ναυαγού…

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 17:53
Η «Πιετά» του Μικελάντζελο ένθετη στην πραγματικότητα: σχεδόν σκελετωμένος είναι ο Αφρικανός που μεταφέρεται από τον ναύτη στο αμπάρι
|Τwitter

Να η «Πιετά» του ναύτη και του ναυαγού…

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 17:53

Τη διάσημη μαρμάρινη «Πιετά» του Μικελάντζελο, που στολίζει το Βατικανό, θύμισε στις ιταλικές εφημερίδες μία φωτογραφία στην οποία «Παναγία» είναι ένας ναύτης και «Χριστός» ένας εξαϋλωμένος από την ταλαιπωρία αφρικανός ναυαγός. «Η Πιετά της Μεσογείου πάνω στο εμπορικό πλοίο ‘Τάλια’» σημειώνει η Corriere Della Sera.

Η ιστορία αφορά τη διάσωση 52 Αφρικανών που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη, μέσω θαλάσσης, ταλαιπωρήθηκαν στα κύματα επί πενθήμερο και, τελικά, περισυνελέγησαν από τους ναυτικούς ενός λιβανέζικου ζωεμπορικού σκάφους που έπλεε μεταξύ Λιβύης και Μάλτας. Ορισμένοι από τους ναυαγούς είναι πράγματι σε κακή κατάσταση.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch Ιtaly, η οποία στα διαδικτυακά πόστα της λέει ότι δραστηριοποιείται στην Κεντρική Μεσόγειο και «σώζει ζωές στη θάλασσα», ήταν αυτή που ξεκίνησε την προβολή του θέματος. Οι Γερμανοί αναδεικνύουν και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εν συνεχεία με το κράτος της Μάλτας, το οποίο αρνείται να επιτρέψει τον κατάπλου του πλοίου σε μαλτέζικο λιμένα αν πρώτα δεν υπάρξει διαβεβαίωση της ΕΕ ότι οι επίδοξοι παράνομοι μετανάστες θα εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατόν τη Μάλτα.

Ο πλοίαρχος του μότορσιπ σεμνύνεται ότι έκανε μεν το καθήκον του και μάζεψε από τη θάλασσα τους ναυαγούς, αλλά και το πλοίο του τώρα πρέπει να ξεκολλήσει από το ιδιότυπο αρόδο του, να αποβιβάσει σε κάποια στεριά τους Αφρικανούς και να συνεχίσει τον πλου του και τις εργασίες του.

Από αυτό το περιστατικό της 3ης Ιουλίου η ΜΚΟ διακίνησε στα σόσιαλ μίντια πολλές φωτογραφίες με εξαντλημένους Αφρικανούς τούς οποίους περιποιούνται οι ναύτες του μότορσιπ. Κάποιες από αυτές πήραν και χρησιμοποίησαν πολλά ιταλικά Μέσα, όπως η Corriere della Sera.

Το πλήρωμα προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει: ο χώρος είναι ακατάλληλος και τα μέσα ελάχιστα

Σημειωτέον ότι εξαιτίας της μεγάλης θαλασσοταραχής οι Μαλτέζοι του Κέντρου Διάσωσης επέτρεψαν την είσοδο του λιβανέζικου πλοίου στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, αλλά όχι τον ελλιμενισμό του. Για να επιτρέψει την είσοδό του σε λιμάνι και εν συνεχεία την αποβίβαση των Αφρικανών, η κυβέρνηση της Βαλέτας ζήτησε από τις Βρυξέλλες γραπτές εγγυήσεις για την άμεση μετεγκατάστασή τους εκτός Μάλτας.

Οι Αφρικανοί στοιβάζονται στους χώρους σταβλισμού των ζώων: το αμπάρι δεν είχε καν καθαριστεί

Ανεπιθύμητοι, λοιπόν. Πάντως, στο σχετικά μικρό καράβι υπάρχουν προβλήματα, αφού το πλήρωμα δεν είναι σε θέση να φροντίσει τους μετανάστες. Μάλιστα, καθώς υποδομές φιλοξενίας δεν υφίστανται, οι Αφρικανοί είναι συγκεντρωμένοι στους χώρους σταβλισμού των ζώων. Ακόμη, όπως μεταδίδεται, στο μότορσιπ υπάρχει έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...