473
Τεθωρακισμένα του αυτονομιστών του Ντονέτσκ, που πολεμούν μαζί με τους Ρώσους, στα περίχωρα της Μαριούπολης | REUTERS/Alexander Ermochenko

Να γιατί η Ρωσία θέλει τόσο πολύ τη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 11:01
Τεθωρακισμένα του αυτονομιστών του Ντονέτσκ, που πολεμούν μαζί με τους Ρώσους, στα περίχωρα της Μαριούπολης
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Να γιατί η Ρωσία θέλει τόσο πολύ τη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 11:01

«Σχεδόν τα κατάφεραν οι Ρώσοι στη Μαριούπολη» έγραψε ο Φαμπρίτσο Ντραγκοσέι στην Corriere della Sera, «αν και μιλάμε για πόλη που έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις από το 2014». Ο ιταλός δημοσιογράφος τη χαρακτήρισε «μαρτυρική πόλη αυτού του πολέμου» και αναφέρθηκε σε «καταλήψεις της από αυτονομιστές το 2014 και το 2015». Το σκηνικό του παρόντος το περιέγραψε ως εξής: «Επιθέσεις, βομβαρδισμοί… Σπίτια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Και να υπογραμμιστεί ότι ο πληθυσμός της είναι 80% και πλέον ρωσόφωνοι, οι οποίοι πάντα ψήφιζαν το φιλορωσικό κόμμα και τον άνθρωπο του Πούτιν, τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έπρεπε να φύγει ύστερα από τη φιλοευρωπαϊκή εξέγερση τον Ιανουάριο του 2014». Ωστόσο ο Ντραγκοσέι υποστήριξε ότι «εδώ και αρκετό καιρό» τα πολιτικά πράγματα στη Μαριούπολη έχουν αλλάξει: «Οι κάτοικοι έχουν αλλάξει γνώμη για τη Ρωσία, για τον Πούτιν και για τους αντάρτες της διπλανής Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Και έγινε κάπως αναλυτικότερος: «Να, όπως ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας αυτής της περιοχής, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο ολιγάρχης και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντονέτσκ, ο άνθρωπος που ελέγχει ό,τι έχει απομείνει από τα δύο μεγάλα εργοστάσια χάλυβα της Μαριούπολης».

Τι έκανε, λοιπόν, ο Αχμέτοφ;

«Ηταν και αυτός ένας από τους υπερήφανους υποστηρικτές του κόμματος που επί σειρά ετών αντιπροσώπευε τη φιλορωσική Ουκρανία, μάλιστα ο ίδιος ο Πούτιν φέρεται να παραδέχτηκε δημοσίως ότι το 2014 έδωσε εντολή να γλιτώσει η Μαριούπολη ακριβώς για να μην προκαλέσει δυσαρέσκεια στον Αχμέτοφ. Ομως τα τελευταία χρόνια ο ολιγάρχης έχει αλλάξει πλευρά, όπως πολλοί από αυτούς που έβλεπαν το Κρεμλίνο ως σημείο αναφοράς. Η ποδοσφαιρική ομάδα μετακόμισε στο Κίεβο μόλις το Ντονέτσκ αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο, ενώ ο ίδιος πλησίασε όλο και περισσότερο τις νόμιμες κυβερνήσεις, πρώτα του Ποροσένκο και κατόπιν του Ζελένσκι».

Στο τέλος του κειμένου του ο συντάκτης της Corriere εξήγησε στους αναγνώστες του τον λόγο για τον οποίο η Μαριούπολη έχει καταστεί σημαντικότατη πόλη για τους Ρώσους, όπως και η κατάληψή της και ο έλεγχός της κομβικού χαρακτήρα για τον τερματισμό του εφετινού πολέμου:

«Η Μαριούπολη είναι σημαντικό κέντρο, το δεύτερο λιμάνι της Ουκρανίας μετά την Οδησσό και, κυρίως, το τελευταίο εμπόδιο για τη χερσαία ένωση του Ντονμπάς με την προσαρτημένη από το 2014 Κριμαία». Και στο σημείο αυτό ο Ιταλός θύμισε ότι η γέφυρα των Στενών Κερτς που ενώνει την Ρωσία με την Κριμαία «κόστισε περί τα τρία δισ. ευρώ» στον «Αρκάντι Ρότενμπεργκ που ενήργησε με εντολή Πούτιν».

Επιστρέφοντας στο θέμα του, τη σημασία της Μαριούπολης, ο Ντραγκοσέι έγραψε ότι «με την κατάληψή της, η Ρωσία ελέγχει όλη την ακτή αλλά και την Αζοφική Θάλασσα».

Δεν είναι μία οποιαδήποτε κατάληψη πόλης διά του πολέμου: «Είναι ένα τρόπαιο, και ο Πούτιν θα το επιδείξει σαν απόδειξη επιτυχίας της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κατάληψη της Μαριούπολης «αρκεί για να δηλωθεί ότι οι αρχικοί στόχοι της επιχείρησης έχουν επιτευχθεί, αρκεί και για να ξεκινήσουν πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς τον φόβο να φανεί η Ρωσία ηττημένη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...