824
Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ήδη ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου στην αμερικανική Ιστορία | President Joe Biden/Facebook

Να είναι ή όχι ξανά υποψήφιος ο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 15:20
Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ήδη ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου στην αμερικανική Ιστορία
|President Joe Biden/Facebook

Να είναι ή όχι ξανά υποψήφιος ο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2023, 15:20

Σχεδόν από την πρώτη ημέρα του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021, ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα με τα ερωτήματα για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2024.

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά είναι πολλά, με βασικό ζήτημα την ηλικία του. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ήδη ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου στην αμερικανική Ιστορία. Σε δύο χρόνια θα είναι 82 ετών και στο τέλος της δεύτερης θητείας του, 86.

Πολλοί –ανάμεσά τους και οι συντάκτες του κύριου άρθρου των New York Times– θεωρούν ότι δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει σωστά τα καθήκοντά του λόγω γήρατος, κι ας είναι ευρέως αποδεκτό στις τάξεις των Δημοκρατικών ότι η θητεία του μέχρι τώρα είναι πετυχημένη.

Αυτή τη στιγμή, η φυσική κατάσταση του Μπάιντεν, ο οποίος γυμνάζεται τακτικά, κρίνεται άριστη, όχι μόνο για έναν 80άρη, αλλά για κάποιον πολύ νεότερο. Θα ισχύει όμως το ίδιο σε δύο χρόνια ή σε έξι; Το 53% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων απαντά «όχι» στις δημοσκοπήσεις και προτιμά να δει άλλον υποψήφιο για την προεδρία.

Ο Μπάιντεν, όμως, έχει λάβει την απόφασή του να κατέβει ξανά στις εκλογές και, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ, την Τρίτη, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Βέβαια, όπως σημειώνει το Politico, δεν είναι και πολύ σίγουρη η ημερομηνία ανακοίνωσης, καθώς το Σαββατοκύριακο, στο Καμπ Ντέιβιντ, ο αμερικανός πρόεδρος, ενδέχεται να το… ξανασκέφτηκε.

Οχι μόνο επειδή είναι γνωστός, σύμφωνα με το Μέσο, για την αναβλητικότητά του στις σημαντικές αποφάσεις, αλλά και επειδή πολλοί από το περιβάλλον του θεωρούν ότι δεν είναι ώρα ακόμα για να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Αλλωστε και από τους Ρεπουμπλικανούς, αυτοί που θεωρούνται οι κυριότεροι αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα, ο Ρον ΝτεΣάντις και ο Μάικ Πενς, δεν αναμένεται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους πριν περάσουν μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Αυτή τη στιγμή, απομένουν 18 μήνες για τις αμερικανικές εκλογές, περίοδος που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποσπά την προσοχή του Μπάιντεν από τα κρίσιμα εγχώρια και διεθνή ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψή του στο Κίεβο

Επίσης, καθώς θα είναι ο μόνος Δημοκρατικός υποψήφιος, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να βιαστεί. Μπορεί να κάνει την ανακοίνωση το φθινόπωρο, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

Αλλωστε, οι εικόνες του Μπάιντεν από το Κίεβο, όπου απέδειξε με την επίσκεψή του στην εμπόλεμη ζώνη ότι είναι ατρόμητος και γενναίος, και από την Ιρλανδία, όπου τον υποδέχθηκαν σαν ήρωα, έχουν χαρίσει πόντους στον αμερικανό πρόεδρο.

Ενας ακόμα λόγος για τον οποίο οι συνεργάτες του δεν θέλουν να κάνει την ανακοίνωση την Τρίτη, είναι ότι αυτή την ημέρα ξεκινά μία από τις δίκες όπου εμπλέκεται ο Τραμπ και συγκεκριμένα, αυτή που αφορά την καταγγελία βιασμού μιας γυναίκας από τον πρώην πρόεδρο πριν από δεκαετίες. «Φανταστείτε ποιο από τα δύο γεγονότα θα τραβήξει την προσοχή», γράφει το Politico.

Κάποιοι, πάντως, είναι τόσο σίγουροι ότι ο Μπάιντεν θα βγει ξανά πρόεδρος, που λένε ότι δεν παίζει ρόλο πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. «Αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: Ο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος και θα κερδίσει. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καμία σημασία», είπε χαρκατηριστικά στο Politico ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπρένταν Μπόιλ.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Βετεράνοι προεκλογικών εκστρατειών εκτιμούν ότι όσον αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων –οι δύο τελικοί υποψήφιοι των κομμάτων θα χρειαστούν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο– όσο πιο νωρίς ανακοινώσει την υποψηφιότητα, τόσο το καλύτερο. Ο κάθε μήνας που χάνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί οικονομικά, επισημαίνουν οι ειδικοί, ενώ οι παραδοσιακά μεγάλοι χορηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος θέλουν να ξέρουν πού θα δώσουν τα λεφτά τους.

Η θητεία του Mπάιντεν έχει δημιουργήσει 12,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας

Πάντως, το περιβάλλον του Μπάιντεν έχει ξεκινήσει τις ετοιμασίες εδώ και μήνες για μία νέα προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας και τις πρώτες βασικές προσλήψεις σε θέσεις-κλειδιά, άλλη μία ένδειξη ότι ο πρόεδρος έχει λάβει την απόφασή του.

Αλλά οι New York Times τον συμβουλεύουν να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την ηλικία του και τις αμφιβολίες των ψηφοφόρων του κόμματός του για το αν θα τα καταφέρει.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η θητεία του είναι πετυχημένη έως τώρα: έχει δημιουργήσει 12,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ο πληθωρισμός μειώνεται και έχει υπογράψει μία σειρά από σημαντικούς νόμους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη και τις επενδύσεις στη βιομηχανία και τις υποδομές, ενώ έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και έχει ενώσει τη Δύση εναντίον του Πούτιν.

Αλλά, επισημαίνουν οι NYT στο κύριο άρθρο τους, ο Μπάιντεν πρέπει να δώσει περισσότερα στοιχεία για τη σωματική και πνευματική υγεία του στους ψηφοφόρους και να μην αποκρύψει το παραμικρό θέμα που ίσως έχει προκύψει. Οπως λένε, δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι που έχουν δει την υγεία συγγενών τους να επιδεινώνεται απότομα και γρήγορα, στη διάρκεια της ένατης δεκαετίας της ζωής τους, και είναι εύλογο να ανησυχούν για τον πρόεδρό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...