302
Ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί δεν κρύβει τη χαρά του για τις άριστες επιδόσεις του στις Πανελλαδικές | YouTube/Το Νησί

Από τη Μόρια αριστούχος στις Πανελλαδικές – η υπέροχη ιστορία ενός ιρανού πρόσφυγα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 14:28
Ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί δεν κρύβει τη χαρά του για τις άριστες επιδόσεις του στις Πανελλαδικές
|YouTube/Το Νησί

Από τη Μόρια αριστούχος στις Πανελλαδικές – η υπέροχη ιστορία ενός ιρανού πρόσφυγα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 14:28

Εφτασε στις ακτές της Λέσβου με μία βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, χωρίς να ξέρει λέξη ελληνικά και, τρία χρόνια αργότερα, αρίστευσε στις Πανελλαδικές με βαθμολογία 18,25.

Ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν, είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως έκανε γνωστό το ειδησεογραφικό site της Λέσβου, stonisi.gr.

Ο αριστούχος μαθητής έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Ε λογικό είναι», λέει γελώντας για την έκθεση, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε τη γλώσσα.

Ο Μπαϊγκί θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Η οικογένειά του έφυγε από το Ιράν διότι ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Από μια ακτή της Τουρκίας, ένα βράδυ «στις 15 Αυγούστου του 2019», πέρασαν στη Λέσβο οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου.

Η οικογένεια μεταφέρθηκε στη «ζούγκλα» της Μόριας, πριν καεί και από εκεί στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Οταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής προσφύγων του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει στο stonisi. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ.

O ίδιος τόνισε ότι δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθεια των καθηγητών του. «Εμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Ολοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα πολύτιμο μήνυμα προς κάθε αποδέκτη.

Μιλώντας στο τοπικό Μέσο, ο 19χρονος Ιρανός φορούσε μία μπλούζα με το πυθαγόρειο θεώρημα. «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...